• Gyermek pajzsmirigyvizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! A véleményét szeretném kérni az alábbiakkal kapcsolatban: Kisfiam 19 hónapos, a mozgásfejlődésben kissé megkésett, mert a felállás 11 hónaposan történt, majd járni csak 16 hónaposan kezdett el. Előtte is kellett segítség (dévény torna) ahhoz, hogy a nagyobb mozgások beinduljanak, de azok végül időben megtörténtek. A gyógytornász 5 hónapos korában generalizált hypotóniát állapított meg nála, melyet neurológus is megerősített, aki szerencsére idegrendszeri okot nem talált nála. Vélhetően örökölte. Ugyanakkor idegrendszeri éretlenség megállapítható nála (mert fokozott ingerkörnyezetben "szétesik" a mozgása, mackós járásra vált, rángatja fejét, hadonászik), ezért most TSMT tornát kezdünk. A kérdés szempontjából lényeges lehet, hogy az alvása meglehetősen nyugtalan volt korábban, de mióta együtt alszunk egészen jól rendeződött. Nyugodt, kiegyensúlyozott baba, de kissé talán lassúnak mondható. Viszonylag gyakoriak a dührohamai (pl ha rászólok, vagy nem sikerül valamit megcsinálnia) ilyenkor a saját fejét üti, vagy az adott tárgyat. Súlya megfelelő, jó erőben van, magas kisfiú (kb. 90 cm és 14 kg). Az alvásával kapcsolatosan is felmerült, és most a TSMT szakemberben is, hogy érdemes lenne a gyermek pajzsmirigy hormon szintjét megvizsgáltatni, hogy kizárjuk ezt a szervi okot. Nekem már a terhesség előtt pm túlműködésem volt és van is, gyógyszert folyamatosan szedek rá. Nem tudom, hogy van-e jelentősége, de az egyik nagyszülő testvérénél a pm rendellenességet gyerekkorában nem vették észre és emiatt szellemileg visszamaradt, így nyilván van bennünk alapból egy félelem (bár agyvérzése is volt gyerekként). Úgy tudom, hogy az újszülötteknél megnézik a pm szintet, és ha gond van, nyilván jelzik. Ennek fényében Ön szerint van-e értelme/indokolt-e a 19 hónapos gyermeknél ismét megnézni a hormonszintet, hiszen nyilván nem szeretném fölöslegesen kitenni őt egy vérvételnek. (Ráadásul a vérvételhez minden bizonnyal alaposan meg kell győznöm a gyerekorvosunkat is.) Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy betegség témában

        Tisztelt kérdező! Mivel a neurológus is javasolja a vizsgálatot, érdemes kizárni a pm. betegséget.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2019. július 05., 13:18; Megválaszolva: 2019. július 07., 15:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: