Prolactin szint emelkedése

Tisztelt Doktor Nő/Úr! 23 éves lány vagyok. 18 éves koromban volt egy abortuszom (én vetettem el) . Utána a cytológiám folyamatosan P3 volt, nem használt semmilyen gyógyszer, kúp... ezért 10 hónapra rá méhszájplasztikám volt. Azóta a petefészkeimben olyan érzésem van mintha kövek lennének benne, fájnak. Tsh szintem magasabb, 5.6ig jó, nekem pedig 7.4.Idén januárban pedig elkezdtem össze-vissza mensizni. Volt, hogy 3 hétig folyamatosan véreztem, hol barnáztam csak hol meg véreztem, alhasam is nagyon fájt, nem bírtam ülni, állni, járni. Vérzésem a méhszájplasztika óta nagyon kevés van, elég egy tisztasági betét is és 3 napnál nem tart tovább. Uh-n semmi eltérést nem láttak, megnézték a méhszájam is jól átlátható. Március első hetében egészségügyi kaparást akartak csinálni, de a korom miatt és, hogy ez az első vérzészavarom elálltak a műtéttől. Április végén hasi laparoszkópiát csináltak, eredménye: a kismedence nyálkahártyája kissé vérbő, régi gyulladás jeleivel. (nem is tudtam, hogy volt kismedence gyulladásom) . Vérképemen a prolactin szint nem jó. A normál érték25.4- 634.5, nekem pedig 714. Ezután kaptam a vérzészavarra norcolutot. Mely úgy tűnik rendezte a dolgot, bár most sem mindig időben jön meg, hol 21 napra hol 30 napra. Elötte pár nappal pedig barnázásom van. És már 4 napig mensizek és mini tampont használok már. Interneten olvastam a magas prolactin szint jellemzőit és rám jellemző pár. Nagyon pattanásos vagyok és nem csak az arcomon hanem hátamon és vállamon, mellkasomon is. A szőrzetem erősebb lett a karomon és hasamon, combomon. A lábamon olyan lila foltok jelennek meg mintha beütöttem volna. Fáradékony vagyok, de aludni nagyon rosszul alszom. Jobban izzadok mint régebben. Rendszeresen edzek, béres cseppet iszok, és c vitamint szedek, nem eszek édességet. Azt olvastam ez fontos a magas prolaktin mellett. Kaptam endokrinológiára beutalót. A beutalón ez szerepel: Hyperprolactinaemia, ez mit jelent? Ide nem mentem el, mert nem hallottam túl jót róluk. Szeretném kivizsgáltatni magam márcsak azért is mert lassan szeretnék kisbabát. Veszprémbe van az állandó lakcímem, de jelenleg budapesten van bejelentett munkahelyem, de sajnos a lakásba nem jelentkezhetek be mégcsak ideiglenesen sem. Így nem tudom elmehetek e itt endokrinológiai szakrendelésre.Ön szerint mitől lehet ez? Mehetek itt szakrendelésre? Beutalómat áprilisban állították ki. Aggódnom kéne a hormonszintem miatt? Előre is köszönöm válaszát! Nikolett

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza prolaktinszint témában

Kedves Nikolett!

A hyperprolactinaemia diagnózis mindössze annyit jelent, hogy

magasabb a prolaktin szint (amit Ön is tud) . Azonban ezt a diagnózist

csak a prolaktin szint legalább 3 alkalommal, egymástól eltérő

időpontban történt magasabb prolaktin szint esetén állítjuk fel (a

prolaktin sok esetben, élettanilag normális működés esetén is magas

lehet) . A magas prolaktin szinttel járó kóros állapotok azonban az

esetek többségében a normál tartománytól igen jelentősen eltérő,

akár 2-3-szoros emelkedéssel járnak.

Mindenképpen javasolt endokrinológiai kivizsgálása, azonban az áprilisi

beutalója már nem érvényes. Kérjen háziorvosától újra beutalót, mely

szólhat a budapesti szakrendelésekre is!

Tisztelettel:

Dr. Balogh Imre endokrinológus

Kérdés: 2008. augusztus 15., 18:15; Megválaszolva: 2008. augusztus 15., 18:15
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik - Hashimoto
Inzulinrezisztencia? Esetleg...
Pajzsmirigy lelet
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás