• Lassan növekedik a gyerek - kellenek vizsgálatok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Van nekünk egy édes, cukorfalat három éves kisfiúnk, aki jelenleg 92 cm, 11, 5 kg és 22-es lábméretű(! ). Január és április között óta egy centit sem nőtt. 56 cm-rel született, 3820 kg-mal, igény szerint szoptatott baba volt és sokáig, több mint két éves koráig kapott anyatejet. A hozzátáplálást 6 hónaposan megkezdtük, jó evő, kevéssé válogatós kisgyerek lett belőle: zöldséget, gyümölcsöt, húst szívesen fogyaszt és a bölcsiben is legtöbbször azt mondják, hogy jó étvággyal eszik. Viszont nagyon lassan fejlődik. A férjem 183 cm, én 168 cm, mindketten későn érők voltunk, a háziorvos mindig azt mondja, hagyjam békén a gyereket, ő ilyen, ez alkati dolog, de én időről időre megijedek, hogy vajon normális ütemben történnek-e vele a dolgok. Csodálatosan beszél, elképesztő esze van (korát meghaladó), és nyugodt, jó szociális környezetben él, mellette senki nem dohányzik (nagyszülők sem). Ön mit gondol, tegyem-e ki vizsgálatoknak? És ha igen minek? És hova menjünk? (Budapestiek vagyunk.) Ami még fontos lehet, hogy 4db tejfoga lukas, erre is inkább azt a választ kaptuk, hogy genetikai örökség, de mivel fogorvoshoz elég sokat jártunk az elmúlt egy évben, fölösleges orvosi vizsgálatoknak semmiképp nem szeretném kitenni. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a Növekedési probléma, Gyerek témában

        Tisztelt kérdező! Érdemes elvinni a kisfiát gyermekendokrinológiai vizsgálatra, hogy megnézzék nincsen-e vmi szervi, hormonális vagy felszívódási probléma a háttérben.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2017. március 25., 12:16; Megválaszolva: 2017. április 05., 22:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm! Nőgyógyászati kivizsgálás során vérvétel eredmény alapján kiderült, hogy magas aTPO (400koruli) és Tsh70, Tp4 normál szintjeim vannak. Endokrinologushoz küldött az orvosom, de csak egy hónap múlva kaptam időpontot. Van két...
        Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! 25 éves férfi vagyok. 3 héttel ezelőtt reggeli órákban vett véreredményben a prolaktin szintem 524.9 mIU/l volt. Ma (3 hét múlva) az ismételt vérvételen (10óra) 175.8 mIU/l volt. Pajzsmirigy, Vesefunkcio rendben...
        Tisztelt Doktor Nő! 3 hónappal a szülés után pajzsmirigy gyulladás kezdődött nálam, a tsh ertekem 5,6 volt. Kezdeti gyogyszeradagolástol túlműködés lett ezert a gyogyszert nem szedtem.(eutyrox 50, 1, 5 honapig) Majd kiderult hogy igy újra...
        T. Doktor Nő! Vérképemben vannak megcsillagozott eredmények, ezzel kapcsolatosan szeretném megkérdezni, hogy mi lenne a teendőm? Serum HDL Cholesterin 1,3 mmol/L ref. 1,7 Vvt szám: 4,70T/L ref. 3,80-4,50 Monocyta: 7,7 ref. 3,0-7,0 600TSH...
        Tisztelt Doktornő! Babát tervezünk párommal. Két endokrinológiai problémám van, amit eddig megállapítottak. Az egyik a progeszteron alacsony szintje (pecsételés előtte-utána, néha igen erős vérzéssel). A másik, hogy novemberben...
        Kedves Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi időnek kell eltelnie Letrox 50µg és Estrofem 2mg beszedése között? Köszönöm válaszát!
        Kedves DrNő/DrÚr! 40 éves nő vagyok, 83 kg. Inzulinrezisztenciám van pár éve. Merckformin 1000 és Jardiance tablettákat szedek napi 1-1-et. A 140g Ch diétát általában napközben sikerül tartani, de este túleszem magam. Az a problémám hogy...
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 35 éves, 13 hetes kismama vagyok. 10 éve diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy alulműködést, melyre napi 50 mikrogram L-Thiroxint szedek. Évente ellenőrzik vérvétel útján a TSH, FT4, FT3, Anti-TPO szintemet. A...
        Tisztelt Hölgyem/Uram! Nemrégiben csináltattam magán laborban egy teljes vérképet, beleértve a pajzsmirigy hormonokat is, eredményeim az alábbiak lettek: TSH 4, 323 mIU/L * 0, 400 - 4, 000 Szabad T4 11, 93 pmol/L 7, 75 - 15, 21 Szabad T3 5, 03...
        Jó napot! Az a kérdésem, hogy az alacsony kortizolszint okozhat e pajzsmirigy alulműködést. Köszönöm.

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés