• Lassan növekedik a gyerek - kellenek vizsgálatok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Van nekünk egy édes, cukorfalat három éves kisfiúnk, aki jelenleg 92 cm, 11, 5 kg és 22-es lábméretű(! ). Január és április között óta egy centit sem nőtt. 56 cm-rel született, 3820 kg-mal, igény szerint szoptatott baba volt és sokáig, több mint két éves koráig kapott anyatejet. A hozzátáplálást 6 hónaposan megkezdtük, jó evő, kevéssé válogatós kisgyerek lett belőle: zöldséget, gyümölcsöt, húst szívesen fogyaszt és a bölcsiben is legtöbbször azt mondják, hogy jó étvággyal eszik. Viszont nagyon lassan fejlődik. A férjem 183 cm, én 168 cm, mindketten későn érők voltunk, a háziorvos mindig azt mondja, hagyjam békén a gyereket, ő ilyen, ez alkati dolog, de én időről időre megijedek, hogy vajon normális ütemben történnek-e vele a dolgok. Csodálatosan beszél, elképesztő esze van (korát meghaladó), és nyugodt, jó szociális környezetben él, mellette senki nem dohányzik (nagyszülők sem). Ön mit gondol, tegyem-e ki vizsgálatoknak? És ha igen minek? És hova menjünk? (Budapestiek vagyunk.) Ami még fontos lehet, hogy 4db tejfoga lukas, erre is inkább azt a választ kaptuk, hogy genetikai örökség, de mivel fogorvoshoz elég sokat jártunk az elmúlt egy évben, fölösleges orvosi vizsgálatoknak semmiképp nem szeretném kitenni. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a Növekedési probléma, Gyerek témában

        Tisztelt kérdező! Érdemes elvinni a kisfiát gyermekendokrinológiai vizsgálatra, hogy megnézzék nincsen-e vmi szervi, hormonális vagy felszívódási probléma a háttérben.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2017. március 25., 12:16; Megválaszolva: 2017. április 05., 22:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: