Pajzsmirigy rendellenesség?

Tisztelt Doktornő! 14 éves lányom 2016.februárjától életmódot váltott, mivel enyhén elhízott volt. (Heti 4x jár edzeni, kb.45 perc, nem eszik olajban sülteket és fehér kenyeret, édesítőt használ cukor helyett) ezek következtében 10 hónap alatt 10 kg-t fogyott. Problémánk az, hogy az addig 3 éve rendszeresen jelentkező menstruációja elmaradt, és azóta sincsen. Vérvételi eredményeinél a pajzsmirigy ellenes antitest nagyon magas értéket mutat. 2016.09.14. Se thyreoglob.ell. AT: 1445, Se anti-TPO >1300, TSH sup.: 4, 264 szab. thyroxin: 12, 21. Controll: 2017.01.03.TSH sup.: 3, 707 szabad T3 3, 35 szab. thyroxin: 14, 72 Se anti-TPO >1300 Tisztelettel kérdezem doktornőt, hogy mi várható ezek alapján, van-e valami teendőnk a lányom egészsége érdekében? Várom válaszát, Üdvözlettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza fogyókúra témában

Tisztelt kérdező!

A kislánynál fennálló autoimmun pajzsmirigy gyulladás jelenleg egyensúlyban van és így hormonpótlásra egyelőre nincs szükség. Szoros követés viszont szükséges mert a TSH a felső határ közelében van. A menseszavar miatt ha azóta sem rendeződött lányka szakrendelést érdemes felkeresni. Vélhetően átmeneti és ártalmatlan jelenség, de ezt így interneten keresztül nem lehet egyértelműen kimondani.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2017. február 12., 15:26; Megválaszolva: 2017. március 06., 19:45
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint