pajzsmirigy

Tisztelt Doktornő! Strummát állapítottak meg nálam már jó pár éve és most megint gond van vele tübiopsziára küldtek mind két lebennyel, és ezek az adatok jöttek meg: A jobb oldali lebeny: Vastag véres kenetekben haemolyticus károsodást szenvedett vörös vértestek mellett, kötő és zsírszövetes stuma foszlányok valamint follicularis sejtek és néhány follicularis sejthalmaz. A folliculáris sejtek elmosott határú halvány eosinophil plasmájába egynemű basophilen festőtő sejtmagok láthatóak. A sejtmagokban zárványok, vagy a sejtmagokon behúzodások nem észlelhetők. Vélemény Az anyagok származhatnak bevérzett göbös strumából. Korlátozottan diagnosztikus értékű adat. Bal lebeny: Közebesen sejtdús vizsgálati anyagban véres savós háttérben kevés colloid mellett szabályos és enyhe fokú polymorphia jeleit mutató follicularis hámsejtek, valamint kis-és középnagy sejtcsoportok vannak. A sejtcsoportok helyenként lazák labdaszerü képleteket alkotnak papillaszerü structúrákat képeznek melyek kötöszöveti tengelyel nem bírnak. A nagyobb sejtcsoportokban kötőszöveti tengely megfigyelhető.Groove-ok intranuclearis vacuolumok a vizsgálat kenetben nem észlelhetők.Emellett enyhe fokú polymorphia jeleit mutató kerek és ovális csupasz sejtmagok is vannak. Dg: Malignitás nem igazólható. Vélemény: A vizsgálati minta származhat papirállis degeneratiot mutató strumagöbbő. Azt szeretném meg kérdezni, hogy van e vele valami nagyobb gond.

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező!

A lelet alapján rosszindulatú folyamatra utaló jel nincsen. A vizsgálatra vett anyag korlátozott mintaértékű volt. Nagyobb gond nincsen.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. december 27., 13:51 ;Megválaszolva: 2015. december 31., 14:52
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Pajzsmirigy alul vagy felülműködés...
Tisztelt Dr. Nő/Úr Arra szeretnék választ kapni, létezik e olyan (hormon) injekciós kezelés kifejezetten pajzsmirigy alul vagy esetleg pajzsmirigy...
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése