Lehetséges e, hogy pajzsmirigy alulműködésem van?

Tisztelt Doktornő! Néhány héttel ezelőtt epepanaszok miatt felkerestem a háziorvosomat. A hasi ultrahang során kiderült, hogy 14 mm-es epekövem van, az epehólyag folyadékot nem tartalmaz, meghajlott, lumenét sűrű sludge tölti ki. Az epeutak nem tágak. A többi szerven kóros eltérés nem mutatható ki (máj, pancreas, vesék, lé, hasi aorta) . A vér- és vizeletvizsgálat során, a következő eltérések voltak: Neutrophil % = 48, 4 MCHC = 32, 4 koleszterin = 5, 8 üledékes fvs = 7 A többi értékem a normális tartományban mozgott. Az orvos halolaj kapszula szedését javasolta és semmilyen egyéb gyógyszert nem kaptam. További tüneteim még: rossz közérzet, fáradékonyság, feledékenység, - Szétszortság, jobb és bal szemem illetve fülem, látása és hallás között nagy eltérés tapasztalok (1-2 évvel ezelőtt egy nyelvvizsga alkalmával jelentett problémát, ekkor vettem észre) - Időközönként légszomj gyötör (ez persze a stressztől is lehet) - 1-2 hét alatt jó néhány kilót felszedtem a hasi tájékomra (hirtelen híztam meg) , és leadni sem tudom azóta (szakdolgozatot írtam és rengeteg csokoládét ettem, majd amint abbahagytam és visszatértem a normális étrendhez, meghíztam) - Lábamon és fenekemen a szokásosnál erősebb a vízvisszatartás (22 évesen enyhe nyiroködémát diagnosztizáltak, amit azóta egy másik szaktekintély elvetett) - Magas a koleszterin szintem, bár ezt sem étrendem, sem pedig mozgásszegény életvitel nem okozthatja (sok zöldséget, gyümölcsöt eszem, sertés és marha húst szinte egyáltalán nem, tojást nagyon ritkán és állati eredetű zsírokat sem eszem. Kb. 1 évvel ezelőtt fogíny problémáim voltak. 2 fogpótlásom is meglazult. Természetesen ezek a tünetek mással is magyarázhatóak. - Régebben folyamatosan székrekedéssel küzdöttem, jelenleg pedig hosszú hetek óta, híg a székletem. További információ, hogy 20-28 éves koromig szedtem fogamzásgátlót, de állandó problémák miatt abbahagytam a szedését. Abban az időszakban alakult ki a kötőszöveti gyengeségem/nyiroködémám, rendkívüli módon érzékennyé váltam a hidegre (azt mondták, 20 C alatt fehérje csapódik ki a véremben, ezért vagyok ennyire fázós) , az újaim pedig elfehéredtek. A tüneteim azóta valamelyest csökkentek, kivéve a nyirokproblémák. Kérdésem: Érdemes e pajzsmirigy vizsgálatot kérnem a háziorvosomtól? Lehetséges e, hogy problémáim nagy része a hormontartalmú készítmények szedésétől alakulhatott ki? Szükséges lenne e epehígítót szednem (tudom ez nem az Ön szakterülete, de lehetséges, hogy ebben is tud segíteni. Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Vica

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező!

A pajzsmirigy működését TSH és fT4 méréssel lehet megítélni, ezek nem drága vizsgálatok, és akkor egyértelmű, hogy van-e gond a pajzsmirigyével. Panaszai nem egyértelműek.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. szeptember 22., 23:48; Megválaszolva: 2015. október 02., 19:39
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése