Lehet-e gyerekem?

Tisztelt Doktornő! Pubertáns korom óta szabálytalan a menstruációm. A nőgyógyászom elküldött egy hasi ultrahangra, ahol azt állapították meg, hogy,, az ováriumok PCOS szerkezetűek”.Egy PCO-val foglalkozó oldalon azt olvastam, hogy csak a hüvelyi ultrahangot lehet elfogadni eredményként. Részben ezért is, úgy döntöttem, hogy elmegyek egy endokrinológushoz is. Háromszor vettek vért. Először kiderült, hogy nem kimutatható az insulin rezistencia. A második vérvétel, akkor volt, amikor már két hónapja nem menstruáltam A vérvétel során az egyedüli eltérést az igen magas LH/FSH arány hozta. LH 10, 12 U/L FSH 1, 59 U/L. Ezt követően a harmadik vérvételen a progeszteron szintemet nézték. Ennél a vérvételnél a ciklus 26 napján a progeszteron szintem 2, 6 nmol/L volt. Végül kimondta a végső szót Anovulációs ciklus. A rendelőben annyira sokkolt a hír, hogy már nem kérdeztem semmit csak most egy héttel tértem magamhoz. Az endokrinológus Merckformint javasolt és mutogatta azoknak a babákank a fotóit, akik a gyógyszer hatására fogantak. A kérdésem az volna, hogy tulajdonképpen sosincs peteérésem vagy csak arra a ciklusra vonatkozóan kell érteni? Illetve, hogy ez a gyógyszer az én esetemben is biztosan segíteni fog a gyermekvállalást illetően? Sajnos sok esetről hallottam, amikor már ez sem segített.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza menses témában

Tisztelt kérdező!

A nők nem minden hónapban produkálnak peteérést. Mindenkinek vannak peteérés nélküli ciklusai, ebben az életkorban meg különösen így van ez. Természetesen lehet gyermeke.

Étkezzen változatosan, egészségesen, és ne hízzon el. Aerob sport javasolt.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. március 06., 16:36; Megválaszolva: 2015. március 08., 08:08
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint