• Hormonprobléma, pcos, ...? Hogyan tovább?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 21 éves lány vagyok. A problémám 14 éves koromban kezdődött. Először csak az államon jelentek meg sötét szőrszálak, majd az ajkam felett és az arcomon is. Csipesszel és szőkítéssel próbáltam és próbálom ma is eltüntetni, de nem sok sikerrel. Az államra ugyanis már másnapra visszanő, vagy új jelenik meg, és az arcomon is maximum 3 napig tart a szőkített állapot. És ez már 7 éve tart. Azóta ráadásul kiegészült egyéb zavaró területekkel, úgymint a lábujjak vagy a köldök alatti rész, amit 2 évig egész sikeresen szőkítettem, de fél éve már kénytelen vagyok csipeszt használni ott is. Ezenkívül az összes, nőknél egyébként szőrösödés szempontjából normálisnak mondható területen erősebben és gyorsabban nő a szőröm, főleg az utóbbi fél-1 évben, és ez szintén rendkívül zavar. Ha leepilálom a lábamat, vagy a hónaljamat, 2 nap múlva már ugyanolyan, mint volt. A bikinivonal és az intim részek még kínosabbak, mert ott csak borotválni tudom, ami körülbelül 1 napig hatásos. Mindezek mellett nagyon rossz minőségű a bőröm, 16 éves korom óta küzdök a pattanásokkal és az utóbbi 2 évben erősen izzadok. A most májusban befejezett, 2. nyolc hónapos Roaccutan kezelés jelenleg egész szépen rendbehozta az arcomat. De mivel 2005-ben már egyszer átestem egy ilyen kúrán, ami után 9 hónappal ismét csúnya lett az arcom, ezért nem is remélem, hogy ez most végleges állapot. A menstruációs ciklusom sem rendezett – amióta 15 éves koromban megjött. Előfordul, hogy 3-4 hónapig teljesen kimarad, aztán 2-3-4 hónapig megint van - akkor viszont nagyjából normálisnak mondható, 30-35 naponta 7 napig tart. A felsoroltak miatt már többször jártam orvosnál - bőrgyógyásznál, belgyógyásznál, endokrinológusnál, nőgyógyásznál. De - talán a nem kellőképp összehangolt munka miatt - a mai napig nem kaptam választ az ok(ok)ra. Először a belgyógyász küldött el Ultahangra. Ennek során 2006 elején találtak egy 5X2,6 cm-es cisztát, ami komoly riadalmat okozott. Fel is kerestem egy nőgyógyászt, és a másfél hónappal későbbi UH-on már nem volt látható semmilyen ciszta. Felszívódott. Így a nőgyógyász nem írt fel semmilyen gyógyszert, és csak annyit mondott, ha zavar a rendszertelen ciklus, esetleg felír egy fogamzásgátlót, de nem muszáj. Mivel akkor sem, és még most sem élek szexuális életet (azt hiszem, ezek után nem szorul magyarázatra, hogy elsősorban miért nem), és ha lehet, kerülöm a gyógyszereket, ezért nem kértem gyógyszert. Az elmúlt két évben 2X voltam még UH-on – egyszer idén tavasszal a bőrgyógyász javaslatára, aki PCO-ra gyanakodott, mivel fél év után sem javult kellően az arcom a Roaccutan kezelés során. Egyik alkalommal sem találtak cisztát, vagy eltérést. 2006-ban az endokrinológust felkeresve elvégezték az első hormonszintmérést. Ennek során a következő eredmények jöttek ki 2006 végén. FSH: 6,4 IU/L; LH: 7,7 IU/L; Prolakt össz: 5,20 ng/mL; Ösztradiol: 0,050 nmol/L; Testosteron: 1,80 nmol/L; 17-OH prog: 3,0 nmol/L; DHEA-S: 6,97umol/L; Andr.dion: 3,20 ng/mL; SHBG: 56,6 nmol/L; FAI: 3,18 %. Egyedül az Andr.dion volt egy picit magasabb a kelleténél, így csak egy fogamzásgátlót ajánlott a figyelmembe, ami talán kicsit visszafogná a szőrnövekedést, de a mellékhatásai miatt nem biztos, hogy megérné, ezért közös megegyezéssel abban maradtunk, hogy nem szedek ezentúl se semmit. Az UH mellett bőrgyógyász vérvételre és nőgyógyászhoz is küldött most tavaszzal. Az UH-on, mint az előbb említettem, semmi eltérést nem találtak, a hormonvizsgálat pedig a következő eredményeket hozta: Ösztradiol: 164,00 pmol/L; Progesteron: 0,50 nmol/L; Tesztoszteron: 3,24 nmol/L. Látható, hogy a Tesztoszteronszintem emelkedett, és így már a referenciatartományon kívülre esik. Amikor ezen eredmények birtokában felkerestem a nőgyógyászt, ő a következőket mondta. Mivel nincs cisztám, ezért a PCO-t kizárja, a hormoneredményekkel pedig önmagában nem tud mit kezdeni. Akkor egyébként (április) már 4 hónapja nem volt menzeszem, ezért arra, némi tanácstalanság után, Norcolutot írt fel. Szedjem be és két hónappal később keressem fel, aztán meglátjuk. Talán rosszul tettem, de én nem szedtem be a Norcolutot – egyrészt azért, mert sem szakmailag, sem emberileg nem volt túl meggyőző és bizalomgerjesztő a nőgyógyász hozzáértése és hozzáállása, másrészt már előfordult ilyen 4 hónapos kimaradás, úgyhogy nem voltam akkor sem kétségbeesve, tudtam, hogy 1-2 hónapon belül magától megjön. Végül június elején magától meg is jött. Azóta július közepén is volt. Cisztáim tehát nincsenek, viszont rendszertelen ciklusom és a normálisnál magasabb tesztoszteonszintem (illetve szőr- és bőrproblémáim) igen. Így tehát a rotterdami kritériumokból kettőnek megfelel az esetem. PCOS lenne? És ha igen, kihez menjek ezek után, aki végre képes is kezdeni velem valamit. Mert eddig nem sok eredménnyel jártam. Pedig már egyre elkeserítőbbnek látom a helyzetem, főleg a legelején felsoroltak miatt - amik miatt nem tudom rendesen élni az életemet. Nem véletlen, hogy 21 évesen még nem volt egyetlen kapcsolatom sem, hiszen nem tudom elfogadni ezt az állapotot, és a testemet sem – így. Pedig egyébként csinos vagyok, nem vagyok elhízva sem, csak néhány kiló felesleg van rajtam – a 160 cm-emhez, 59 kg vagyok. És ha hízok, akkor sem kifejezetten a hasamra, hanem a combomra, derekamra és a hasamra elosztva. A választ és a segítséget előre is köszönöm! Nera

        WEBBeteg szakértő válasza a szőrösödés témában

        Kedves Nera!

        Részletes leveléből világosan kiderül problémája lényege. Sajnos, ezek a típusú tünetek és eltérések diagnosztikája és terápiája igen sok kívánnivalót hagy maga után még napjainkban is. Az Ön esetében is csak azt tudom javasolni (anélkül, hogy pusztán hormon értékei és leírt tünetek alapján venném a "bátorságot" és kimondanék egyetlen diagnózist is), hogy próbáljon megkeresni egy olyan olyan endokrinológus szakorvost (akár belgyógyász, akár nőgyógyász), aki vizsgálatait konzekvensen végigviszi és mindezek végén diagnózist állít fel. Ne keseredjen el, mert amikor diagnózis van, akkor már mód nyílhat a célzott kezelésre is!

        Tisztelettel:

         Dr. Balogh Imre   endokrinológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-08-11 17:27:22; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 11:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés