hiperthyreozis

Tisztelt doktornő! Idős 86 éves édesanyám kora ellenére szellemileg és fizikailag friss és aktív. Hónapok óta azonban tőle szokatlanul fáradékony, fázékony, aluszékony, gyakran rossz a közérzete, fejfájós, zavart a látása és a legaggasztóbb, hogy szívritmus zavara van, „össze-vissza ver”, a pulzusa a nyaki ütőéren és a csuklón is 3-4-15-5-20 ütemenként kihagy, majd nagyot dobbanva indul. Éjszaka is felriad egy-egy nagyobb dobbanásra, mintha hátba ütnék. A laborvizsgálatok során másfél hónapja kiderült, hogy kissé túlműködik a pajzsmirigye. A nyakán nem látszik semmi (a nyaka nem vastag, nincs dudor) . Értékei: TSH: 0, 09 (0, 4-3, 2) , FT3: 5, 85 (2, 23-6, 5) , FT4: 17, 62 (9, 14-23, 81) , süllyedés: 24, LDH: 416 (200-400) . A vérnyomására többféle gyógyszert szed 15 éve (Zocor, Chinotal, Lucetam, Meramyl, Covarex-AS-Combi, Normodipine, Astrix, Cavinton Forte) , de így is ingadozó, gyakran magas 170-180, de ritkán 200-ra is felmegy. A ritmus zavar állandó jelleggel fennáll, nem függ össze a vérnyomás értékével. Néhány hete a kardiológus EKG-t készített (ami nem volt jó) , írt fel számára még kétféle gyógyszert és tapaszt: Talliton, Co-Indipam és Nitroderm TTS tapaszt. Ezen kívül semmi más vizsgálatot nem végzett nála. Vajon miért? Nem találta indokoltnak? - elég volt az EKG ahhoz, hogy biztosan átlássa a problémáját? Leletén ennyi volt: Gyógyszer szedés rendezése, vérnyomás beállítása, subklinikus hiperthyreozis. Endokrinológiai vizsgálat javasolt (időpontja január16) . Kérdéseim, hogy a ritmuszavar összefügghet-e nála a hiperthyreózissal? A másik többi tünete lehet-e a kisfokú túlműködéstől vagy más lehet a háttérben? A labor TSH vizsgálaton kívül milyen más endokrinológiai vizsgálat lenne nála még célszerű? Milyen pajzsmirigykezelés jöhet szóba nála, és milyen eredmény várható? A szerves kékjód cseppek adása nem ártalmas-e a pajzsmirigy működésére? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza subklinikus hypertyreosis témában

Tisztelt kérező!

A jódot ne szedje. A ritmuszavart nem feltétlenül, de okozhatja a subklinikus hypertyreosis is. Ezt a vizsgáltkor eldönti az orvos.Ha szükséges gyógyszert fog kapni.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. január 14., 19:33; Megválaszolva: 2015. január 16., 16:09
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Pajzsmirigy antitest érték
Terhességi pajzsmirigy értékek