hiperthyreozis

Tisztelt doktornő! Idős 86 éves édesanyám kora ellenére szellemileg és fizikailag friss és aktív. Hónapok óta azonban tőle szokatlanul fáradékony, fázékony, aluszékony, gyakran rossz a közérzete, fejfájós, zavart a látása és a legaggasztóbb, hogy szívritmus zavara van, „össze-vissza ver”, a pulzusa a nyaki ütőéren és a csuklón is 3-4-15-5-20 ütemenként kihagy, majd nagyot dobbanva indul. Éjszaka is felriad egy-egy nagyobb dobbanásra, mintha hátba ütnék. A laborvizsgálatok során másfél hónapja kiderült, hogy kissé túlműködik a pajzsmirigye. A nyakán nem látszik semmi (a nyaka nem vastag, nincs dudor) . Értékei: TSH: 0, 09 (0, 4-3, 2) , FT3: 5, 85 (2, 23-6, 5) , FT4: 17, 62 (9, 14-23, 81) , süllyedés: 24, LDH: 416 (200-400) . A vérnyomására többféle gyógyszert szed 15 éve (Zocor, Chinotal, Lucetam, Meramyl, Covarex-AS-Combi, Normodipine, Astrix, Cavinton Forte) , de így is ingadozó, gyakran magas 170-180, de ritkán 200-ra is felmegy. A ritmus zavar állandó jelleggel fennáll, nem függ össze a vérnyomás értékével. Néhány hete a kardiológus EKG-t készített (ami nem volt jó) , írt fel számára még kétféle gyógyszert és tapaszt: Talliton, Co-Indipam és Nitroderm TTS tapaszt. Ezen kívül semmi más vizsgálatot nem végzett nála. Vajon miért? Nem találta indokoltnak? - elég volt az EKG ahhoz, hogy biztosan átlássa a problémáját? Leletén ennyi volt: Gyógyszer szedés rendezése, vérnyomás beállítása, subklinikus hiperthyreozis. Endokrinológiai vizsgálat javasolt (időpontja január16) . Kérdéseim, hogy a ritmuszavar összefügghet-e nála a hiperthyreózissal? A másik többi tünete lehet-e a kisfokú túlműködéstől vagy más lehet a háttérben? A labor TSH vizsgálaton kívül milyen más endokrinológiai vizsgálat lenne nála még célszerű? Milyen pajzsmirigykezelés jöhet szóba nála, és milyen eredmény várható? A szerves kékjód cseppek adása nem ártalmas-e a pajzsmirigy működésére? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza subklinikus hypertyreosis témában

Tisztelt kérező!

A jódot ne szedje. A ritmuszavart nem feltétlenül, de okozhatja a subklinikus hypertyreosis is. Ezt a vizsgáltkor eldönti az orvos.Ha szükséges gyógyszert fog kapni.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. január 14., 19:33; Megválaszolva: 2015. január 16., 16:09
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Tisztelt Doktor (nő)! Nagyon stresszes időszak után (családi gondok, nagyszülő halála, covid betegség) nem jött meg a menstuációm, a...
Szelén szedése
Kedves Doktornő! Eddig Béres Vital szelént szedtem, amit autoimmun pajzsmirigybetegségre javasoltak anno. Most nem lehet kapni, ezért egy patika által...
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Tisztelt Doktornő, Szubklinikus pajzsmirigy alulműködésre 2 hónapja 25 mg Eutirox-ot szedek, mert szeretnék teherbe esni. (TSH enyhén emelkedett...
Pajzsmirigy antitest érték
Kedves Doktornő! Pajzsmirigy érték vizsgálatokat végeztettem, mely értekek a következők: -TSH: 1,46 ref: 0,35-4,9 -T3: 4,1 ref: ...
Terhességi pajzsmirigy értékek
Üdvözlöm! 15 hetet betöltött várandós vagyok. Pajzsmirigy eredményeimre két orvos kétfélét mondott, egyikük szerint nem kell gyógyszer, a...