serdülőkori gynecomastia

Kedves Doktornő! 9 éves fiam (152cm és 59 kg) jobb oldali emlője nagyobb, mint a bal, ill. duzzadtabb (még a hónalja is, ami egyébként már szőrösödik is kissé) . Endokrinológushoz fordultunk, aki uh-ra küldte, melynek eredménye szerint jobb oldalon 2cm átmérőjű területen szabályos mirigyszerkezet látható, nyirokcsomó nem észlelhető, bal oldalon épp viszonyok. A diagnózis: feltehetően átmeneti serdülőkori gynecomastia, javasolt kezelés napi 1 db clostylbegyt 50mg-os tabletta, 1 hónap múlva kontroll. Elolvastam a betegtájékoztatót, ami szerint a gyógyszer serdülőknek nem adható. Szeretném megtudni, hogy mi Önnek a véleménye a gyógyszerről, szükséges-e szednie a fiamnak, vagy idővel helyreáll magától is a teste, esetleg lehet-e rosszabb. A vizsgáló orvos szerint semmi káros hatása sincs a gyógyszernek, sőt sokkal rosszabb, ha nem teszünk ellene, mert a gyerek szégyellni fogja a testét, vagy esetleg csúfolni fogják, ha pedig tovább nő az emlője csak műtéttel lehet orvosolni. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Jné

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pubertalis gynecomastia témában

Tisztelt kérdező!

Magam részéről nem szoktam ezt a kezelést alkalmazni. Javasolnám a testméretek alapján a kis fogyást és a testmozgást. A pubertális gynecomastia átmeneti spontán javuló probléma szokott lenni.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2014. november 26., 20:45; Megválaszolva: 2014. december 07., 14:41
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Prolactin és mellékvese
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Pajzsmirigy antitest érték