Thyroxin szedésével romló TSH érték

Pajzsmirigy alulműködésem és hashimoto thyreoditisem van, 4, 5 év alatt 26 kg-ot híztam. A mért TSH értékeim a következők voltak: 2011.09: 4, 97; 2012.01: 3, 49; 2012.11: 3, 14; 2014.02: 3, 54. Ekkor fordultam új endokrinológushoz, mivel gyermeket szeretnénk. Febr. 26-tól 25 mikrog. L-Thyroxint szedtem. Ápr. 29-én a TSH-m: 4, 21. Az orvosom szerint azért lett magasabb az érték a hormonszedés megkezdése ellenére, mert gyorsan romlik az állapotom. Most 2 hétig 50 mikorg-ot, majd 75-öt kell szednem folyamatosan, terhesség esetén emelünk majd még. Kérdéseim a következők lennének: 1)Valóban tovább romolhatott volna-e az állapotom, ha nem kezdem meg a szedést, ha anélkül az eddigi évek alatt stagnált az értékem, és pont a hormon megkezdése után romlott? 2)Sajnos sokszor hajnalban fekszem, és délben kelek, akkor veszem be a gyógyszert. Orvosom kérdésemre elmondta, hogy ez lehet probléma, ennek ellenére emelte az adagot. Kérdéseim, ha ez volt a gond esetleg, és sikerülne "visszaállnom", reggel szednem, akkor nem okoz-e majd rossz eredményt a megnövelt adag? Ha netán nem, vagy nem mindig sikerülne, akkor, ha reggel megébredek, akkor vegyem be, ha még tovább alszom, vagy délben, mikor kelek? Evés után hány órával van biztos éhgyomor? 3)Orvosom szerint nem kell felfüggeszteni a teherbeesési próbálkozást (bár ő is elmondta első alkalommal, hogy így negyede az esélyem a teherbeesésre), mert szerinte gyorsan lehet reagálni, de én nem vagyok nyugodt, hiszen most is rossz lett az eredményem. Ha mégis sikerülne teherbe esni, nem vetélnék-e el, vagy megfelelően fejlődne-e a magzat, ha nincs rendbe rakva az alulműködésem? Csak júl. végére lettem visszarendelve, szerintem egyáltalán nem biztos, hogy addig rendbe jönne az értékem (a ciklusaim sem rendeződtek még). Valóban ne függesszem fel a próbálkozást addig, míg nem érek el egy 1-2 körüli értéket, vetélés elkerülése és a magzat egészséges fejlődése érdekében? Előre is nagyon köszönöm a választ!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező! A terhességhez az optimális TSH érték 1-2 között van, erre törekszik az orvosa. Jó lenne, ha éhgyomrra venné be a gyógyszert, de véleményem szerint az ön ritmusa szerint délben is beveheti, mert előtte alszik, így éhgyomorra van. Utána még fél óráig ne egyen. Ha a megemelt adag sok lesz, egyrészt érezni is fogja, -szaporább szívműködés, nyugtalanság-, de a laboreredménye is jelezni fog. Ekkor vissza kell venni a gyógyszer adagjából.Szoros laborkontrollt javaslok!

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2014. május 07., 13:24; Megválaszolva: 2014. május 13., 11:22
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy probléma?
Mellérzénység
Vér eredmény értékelése
pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás