Gigantizmus

Tisztelt Doktornő! Fiam 13 éves, soha nem volt egy alacsony gyerek, de az utóbbi időben szerintem túlzot növekedésnek indult..havonta 1-2 cm, ezért megcsináltattam pár laborvizsgálatot. TSH: 2, 5780 μUI/mL (0, 51 - 4, 94) TGF-I:576, 2 nglml (93-551) 74, 9 nmo1/I (12, 09-71, 63) HGH:0, 22 ng/ml- (0, l- - 7, 9) 0, 66 mIU/l (0, 3 - 23, 7) Kérdésem a következő: mennyire kórós ez az elváltozás, kell-e foglalkozni vele vagy a korának megfelelő a növekedése? Jelenthet ez gigantizmust? 13 évesen 178 cm. ( férjem 180 én pedig 170 cm magasak vagyunk).Fiam rendszeresen sportol...hetente 4x jár vízilabda edzésre.Köszönöm a válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza a növekedés témában

Tisztelt kérdező! Véleményem szerint, mivel ön elég magas termetű, és a férje sem kicsi valószínűleg a gyermek is ezt a termetet fogja örökölni. Az IGF-I jelentősen nem magasabb az életkori tartománynál. Követés viszont indokolt.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2014. április 25., 08:47; Megválaszolva: 2014. május 04., 19:21
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztencia?
Pajzsmirigy probléma?
Mellérzénység
Vér eredmény értékelése