Pajzsmirigy alulműködés és fogamzásgátlás

Tisztelt Dr. Fáklya Mónika! 2011 novemberében pajzsmirigy alulműködést állapítottak meg nálam, vérvétel alapján. Az endokrinológus, akihez mentem elvégeztetett minden hormonvizsgálatot, amit szükségesnek ítélt és kaptam hormontablettát (L-Thyroxin Henning) amit ugye naponta szednem kell. Valamint kérésére abbahagytam a fogamzásgátló tabletta szedését, amit előtte kb. 8 évig szedtem és tulajdonképpen meg is tiltotta, hogy bármikor a jövőben újra szedjek. Ha jól emlékszem, akkor ezt a magas prolaktin szintem miatt tette, illetve azzal érvelt, hogy a hormontablettával nem szedhető együtt és azt sem szeretné, ha valami idegrendszeri problémám alakulna ki tőle. Ehhez kapcsolódik a kérdésem is, amit Önnek szeretnék feltenni, hogy mi a véleménye erről? Ugyanis elmentem a nőgyógyászomhoz is, közöltem vele is ezeket a tényeket, és ő megcáfolta ezt az állítást, hogy ne lehetne ilyen betegséggel fogamzásgátlót szedni, sőt azt mondta, hogy nemrégiben volt egy kongresszus, ahol ez volt a téma és kijelentették, hogy ma már nincs olyan pajzsmirigy betegség, ami kizárná a fogamzásgátló tabletta szedését. Szóval ő szerinte nyugodtan szedhetnék. Valamint a másik ezzel kapcsolatos dolog részemről, hogy van olyan ismerősöm, akinek szintén pajzsmirigy alulműködése van, ő is szed rá hormont és mellette ugyanúgy szedi a fogamzásgátlót is, mint eddig. Most akkor mi az igazság? Vagy mi lenne a megfelelő megoldás erre? Mert én is nyugodtabb lennék, ha szedhetnék fogamzásgátlót, arról nem is beszélve, hogy több, mint egy év alatt sem állt be még rendesen a menstruációm, eleinte volt, hogy kimaradt, az utóbbi fél évben viszont rendszeres, csak vagy késik 1-2 hetet, vagy előbb jön meg, amikor még nem számítok rá. Szerettem volna kikérni másik endokrinológus tanácsát is, ezért írtam Önnek. Mindenképpen konzultálok a dr.nővel, akihez járok, egy hét múlva megyek újabb vérvételre és február közepén kontrollra, ha megvan a lelet, de szeretném tudni az Ön véleményét is! Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy alulműködés témában

Tisztelt kérdező!

Fogamzásgátló tabletta szedhető pajzsmirigy hormon pótlásal együtt. Nem tudom viszont azt, hogy nincs-e olyan egyéb hormoneltérés, ami miatt ezt a javaslatot mondta önnek a kezelőorvosa, így ezt mindenképpen beszélje meg vele is.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2013. január 21., 12:37; Megválaszolva: 2013. január 22., 19:36

Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek

Pajzsmirigy alulműködés- terhesség
Kedves doktornő, Áprilisban volt egy vetélésem, 12 hetes uhn nem volt szivhang. Elmentem vizsgálatokra, júniusban a pajzsmirigyre ezek az ertekeim...
Magas TSH érték fennálló és kezelt...
Tisztelt Doktor Úr! Kb. 12 éve szedek pajzsmirigy alulműködésre Euthyrox 100-as gyógyszert, mellyek a TSH, T3,T4 értékeim normál tartományban...
Pajzsmirigy alulmüködés
Tisztelt Doktornő! Endokrinológus szakorvost nem tudtam választani, jelenleg nem volt a listában, ezért választottam önt, remélem tud válaszolni a...
TSH szint beállítása 47 éves...
Kedves Doktornő! Pajzsmirigy alul működésem van, ez 2, 5 hónapja derült ki, akkor a TSH 4, 6 volt. Azóta szedem a Letrox tablettát, napi 25...
Mekkora a baj?
Kedves doktornő tanácsát szeretném kérni! 5 éves gyermekemnek láthatòvá vált a nyakán a pajzsmirigye.Néha picikét köszörüli a torkát.Labor...