Hormonok és daganatok

Tisztelt Dr Úr/Nő 1, 5éve nem esem teherbe. 9-10 hónapig egyáltalán nem menstruáltam gyógyszer nélkül, azóta havonta, olyan 21-36 közötti a ciklusom. A vérvizsgálaton az eredményeim szinte tökéletesek. Ultrahangon PCO jellegű ováriumot állapítottak meg, a 2 pontos terhelésből kiderült nincs IR-em. Ami eltér: Prolaktinom 100-al magasabb a határértéknél, háziorvos szerint, stressztől is lehet. 3 hete elugrott a vérnyomásom párszor 160-ra, és annyira megijedtem, hogy két hétig teljesen be voltam pánikolva. Ekkor volt 2. vérvételem, ahol néztek további hormonokat is. A prolaktinom ugyanúgy 600. Viszont az ACTH hormonom 44 (11 a határérték) Rettentően félek, hogy daganatom van, mert utánaolvastam a neten és ezt írják. Még két és fél hét mire eljutok a lelettel az endokrinológushoz. Addig megőrülök. Nagyon szorongok, nagyon félek az agydaganattól. Semmilyen más tünetem nincsen, egyáltalán nem fáj a fejem. Korábban felszedtem jó pár kilót (abbahagytam a dohányzást és a fogamzásgátlót) de a súlyom azóta változatlan (80/178) , illetve lefelé megy pár kiló. Nem érzem, hogy a látásommal bármi gond lenne. Az idegességtől izomcsomó lett a nyakamba, a fejbőrömnek egy területe olyan mintha kicsit zsibbadna, olyan furcsa érzés. Nem fáj. Egyszer sem szedtem fájdalomcsillapítót.Nincs féloldali strokeos tünetem Megnéztem egy Amster rácsot, nem görbe, nem homályos, nincs folt. Viszont egy idő után olyan mintha ráfókuszálna a középső pontra a szemem, és elsőtétedik, akkor hirtelen csak a pontot látom, de egy pillanat alatt visszaáll. Ez mindkét szememmel ugyanaz.Ön szerint mire számíthatok? Annyira félek, hogy rányomja a bélyegét a napjaimra. Korábban, szédüléshez hasonló érzést éreztem, összevissza vert a szívem a nap24 órájában. Most már kissé megnyugodtam, párom eü dolgozó, és észérvekkel próbál nyugtatni, hogy nincs daganatom. Azóta egyre kevesebb a szívritmuszavarom és jobban érzem magam. De azóta is néha elfog a rettegés. Daganatom van? A magas ACTH okozza, hogy nem esek teherbe? Köszönöm

Dr. Fáklya Mónika válasza Hormontermelő daganat témában

Tisztelt kérdező!

Az ACTH szint is emelkedhet stressz hatására, ahogyan a prolactin is. A leírt panaszok alapján nem gondolnék agydaganatra. Az ACTH termelő adenómának egyéb tünetei lennének, amelyek a következményes cortizol túltermelés miatt alakulnának ki. Érdemes lenne viszont megnézni önnél a mellékvese androgének szintjét is, hogy a menseszevar hátterében részleges (cortizol bioszintézisben részt vevő) enzimzavar nincsen-e.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. november 29., 12:10; Megválaszolva: 2012. december 11., 19:07
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Gyógyszer abbahagyásának...
Jó napot! Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben valaki sokáig nagy dózisú szteroidot szed, majd azt hirtelen abbahagyja, milyen tünetei, illetve...
Szédülés, gyomorpanaszok
Tisztelt Doktor Nő! A problémám eléggé összetett. Több hónapja szédülés, nyaki fájdalom étvágytalanság, időnként éjszakai izzadás...
T4 helyett kombinált T3/T4 terápia...
Tisztelt Doktornő! Feleségem (42) pajzsmirigyét 15 éve eltávolították, azóta Eutyrox-ot szed, TSH szintje kontrollált. A kezelés dacára...
Cukoréhség
Inzulinrezisztencia?