pajzsmirigy

Jó napot Dr Úr/Nő! Azt szeretném megkérdezni hogy a 35, 086 mIU/L TSH érték alúóul vagy túl működött? Mert háziorvosom szerint alul.Csak furcsáltam a 0, 400 hoz és a 4, 500 hoz az értéket.És még annyit hogy ez most derült ki a vérvételes papíromból és mi meg babát terveztünk szóval ha véletlenül teherbe esem mellett hogy lehetne ezt az egészet megoldani és a gyógyszer szedést? Egyelőre fél letroxot írt fel amit 2 hetente emel. Jan.3 ra kaptam uh. időpontot. Az eredményem jók a süllyedés, trigliceridek, vas, cukor, fehér vörösvérsejt.Egyedül a koleszterin lett így 6, 9 a tsh miatt.Pedig kövér sem vagyok.Vérvétel eredmény alapján ön szerint milyen uh eredményre számíthatok? Köszönöm előre is a válaszát.Tisztelettel: Léna

Dr. Földi Ildikó válasza pajzsmirigy alulműködés témában

Kedves Kérdező!

A pajzsmirigy alulműködés azt jelenti, hogy a pajzsmirigye nem termel elég hormont (tiroxint rövidítve T4 és trijód-tironint rövidítve T3-t) ezért az agyalap mirigy által termelt TSH (a pajzsmirigy hormonok termelődését szabályozó hormon) szintje megemelkedik, így próbálja a pajzsmirigyet még több hormon termelésére serkenteni. Ha a pajzsmirigy túlműködik, akkor túl sok a T4 és T3, ekkor a TSH szintje alacsony. A TSH tehát a pajzsmirigy működését jelzi, de nem a pajzsmirigy termeli, ezért magas TSH esetén pajzsmirigy alulműködés, alacsony TSH esetén pajzsmirigy túlműködés áll fenn. Így önnek alulműködik a pajzsmirigye, ezért kell hormonpótlásban részesülnie. Célszerű a terhesség vállalását addig halasztani, míg gyógyszerszedés mellett a hormonok szintje nem normalizálódik, sok esetben a rendellenes pajzsmirigyműködés is lehet a meddőség oka. Ha a magas koleszterin szint a pajzsmirigy alulműködés miatt van, a hormonegyensúly visszaállásával ez is normalizálódni fog. A pajzsmirigy alulműködés leggyakrabban korábban lezajlott gyulladás eredményeként alakul ki, illetve ha a pajzsmirigy egy részét műtétileg eltávolítják. Uh vizsgálat során megállapítható a pajzsmirigy mérete, szerkezete, gyulladásra utaló jelek, cysták, göbök észlelhetők, de hogy Önnél mi lesz az eredmény, nem tudom előre megjósolni.

Kérdés: 2012. november 28., 09:10 ;Megválaszolva: 2012. november 29., 15:45
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy alulműködés- terhesség
Kedves doktornő, Áprilisban volt egy vetélésem, 12 hetes uhn nem volt szivhang. Elmentem vizsgálatokra, júniusban a pajzsmirigyre ezek az ertekeim...
Magas TSH érték fennálló és kezelt...
Tisztelt Doktor Úr! Kb. 12 éve szedek pajzsmirigy alulműködésre Euthyrox 100-as gyógyszert, mellyek a TSH, T3,T4 értékeim normál tartományban...
Pajzsmirigy alulmüködés
Tisztelt Doktornő! Endokrinológus szakorvost nem tudtam választani, jelenleg nem volt a listában, ezért választottam önt, remélem tud válaszolni a...
TSH szint beállítása 47 éves...
Kedves Doktornő! Pajzsmirigy alul működésem van, ez 2, 5 hónapja derült ki, akkor a TSH 4, 6 volt. Azóta szedem a Letrox tablettát, napi 25...
Mekkora a baj?
Kedves doktornő tanácsát szeretném kérni! 5 éves gyermekemnek láthatòvá vált a nyakán a pajzsmirigye.Néha picikét köszörüli a torkát.Labor...