Inzulinrezisztencia kezelése helyes?

Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék másodlagos véleményezést kérni Öntől. Németországban élek és az orvosom az alábbi 3 pontos terheléses eredmény után IR állapított meg Glükóz (4.20 mmol/l/ 6.54/ 5.75 ref.tart. 4.2- 6.20) inzulin (7.47 mU/L / 55.12 / 57.22 ref.tart 2.6-24.90) illetve pajzsmirigy vizsgálat miatt is voltam vérvételen, ebből az orvosom csak a TSH-t emelte ki, melynek értéke 3, 06 mlU/l (ref. 0, 4-4, 2) bár azt nem mondta, hogy ezzel mi lehet a gond. A probléma, amely ezeket a vizsgálatokat indokolta, hogy több éve már köztes vérzésem van a ciklus második felétől egészen a végéig. A BMI értékem nagy odafigyeléssel és rendszeres mozgással 21, 8 már több éve, de a probléma előtt mindig 19 körül mozgott. 28 éves vagyok, családtervezés még nem aktuális viszont az egészségem helyreállítása igen. 1 hete kaptam Merckformin XR nevű gyógyszert, melyből napi 2*500-at kell szednem a jövőhéttől. Természetesen diéta és mozgás továbbra is adott. Még valamilyen pajzsmirigy gyógyszert is felírt, de mivel elég bizonytalan volt, így azt még nem mertem kiváltani (L-Thyroxin Henning 50) . Szerinte ha rendeződik az inzulin, akkor ez magától is javulhat. Szeretném megkérdezni Öntől, hogy valóban szükségesek ezek a gyógyszerek és ha igen, akkor tényleg kell-e ennyit szednem? Előre is nagyon hálás vagyok Önnek a fáradozásaiért!

Dr. Brasnyó Pál válasza inzulinrezisztencia kezelése témában

Kedves Kérdező!

A kalkulált inzulinrezisztencia értéke normális. Ha a 3 pontos mérés 3. mérése a cukorterhelés 120. percében volt, akkor cukorbetegség sem látszik. Magyarországon diabetológiai szempontból metformint nem adnánk, de a vérzészavar alapján felmerülő nőgyógyászati eltérés (pl policisztás ovárium szindróma) miatt lehetséges lehet ez a kezelés (Magyarországon azonban ez is indikáción kívüli kezelésnek számít, de engedéllyel adható) . A nőgyógyászati betegségre vonatkozóan azonban nem említett egyéb adatot.

A TSH érték normál tartományban volt, ez normál működésre utalhat, de esetleg egyéb adat (ami itt nem látszik) utalhatott (hormonszint, stb) alacsony pajzsmirigyműködésre, ami miatt pajzsmirigyhormon pótlást kezdtek.

Ezt célszerű lenne a kezelőorvostól is megkérdezni

Dr. Brasnyó Pál
Dr. Brasnyó Pál Belgyógyász, nefrológus, diabetológus
Kérdés: 2012. november 23., 13:18 ;Megválaszolva: 2012. november 23., 16:13
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Cukoréhség
Inzulinrezisztencia?
Pajzsmirigy laboreredmény
Nornalis érték ?
Hashimoto - babavállalás