Pajzsmirigy túlműködés?

Tisztelt Doktor nő/úr! Kb. 2 évvel ezelőtt állapítottak meg nálam pajzsmirigy túlműködést, secundaer hyperparathyreois - ez szerepel legalábbis a vizsgálati ereményn és nem-toxikus többgöbös golyva. A vérvizsgálati eredmény szernt a parathormon sok a véremben, és a calcium is, a D-vitamin pedig nagyon kevés. Sajnos egyértelmű válaszokat nem kaptam, d-vitamint írtak fel, amit kb. 1 évig szedtem. Azóta nem voltam kontroll vizsgálaton. Voltam csontritkulás vizsgálaton is, de ennek eredményét sem tudom pontosan, azt mondták még ok, még fiatal vagyok. Kérdésem, hogy van-e olyan készítmény ami vény nélkül kapható és javasolt lenne a szedése? Pl. csonterő tableta, szelén tabletta stb. ami segítene? A pajzsmirigy túlműködés jelei sosem mutatkoztak igazán, a súlyom nem változik, a vérnyomásom normális. A nyakam bal oldalán égő érzést érzek néha, és hirtelen fájdalmat, mintha kést szúrnának. Erre azt a választ kaptam, hogy nyaki panaszaim a pajzsmirigy göbtöl függetlenek. Ezek után nem szívesen megyek vissza a szakrendelésre. Másik kérdésem, hogy életmód v. étrend változással lehet-e megszüntetni a D-vitamin hiányt, és a parathormon túltermelését? Köszönettel Szilvi

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigyprobléma témában

Tisztelt kérdező!

Mindenképpen javaslom, hogy mihamarabb menjen vissza endokrinológiára! A leírt adatok nem egyértelműek, tisztázandó kérdések vannak. Ez nem étrendi kérdés.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. október 29., 11:00; Megválaszolva: 2012. október 29., 21:10
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
pajzsmirigybetegség
Tisztelt Doktor Nő! Férjem pajzsmirigybetegsége miatt szeretném a tanácsát kérni. 2012. júliusában derült ki a pajzsmirigytúlműködése, az...
Pajzsmirígy elváltozás
Tisztelt Orvosszakértő! Nem régen azért küldtek kivizsgálásra, mert nagyon fájt napokig a fejem. Az egyik vizsgálat megállapította, hogy valamilyen...
pajzsmirigy
Kedves Doktornő/ Doktor Úr! A laboreredményem alapján a GGT szintem kifejezetten alacsony, a TSH szintem pedig háromszorosa a normál érték felső...
Pajzsmirigy alulműködés esetén...
Kedves Doktornő/Doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy nemrég -2 hónapja- vérkép vizsgálaton voltam, ahol az alábbi értékek tértek...