• PCOS?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2008. jan-ban hagytam abba babatervezés céljából a Yasminelle-t, melyet 8 hónapig szedtem. Utolsó megvonásos vérzés: jan. 21. Azóta nem menstruálok! Jan-tól júl-ig 72-ről 80 kg-ra híztam! Májusban Duphaston-nal hozták meg a vérzésemet, de azóta megint nincs menstruáció. A fogamzásgátló szedése előtt is rendszertelenek voltak a ciklusaim, évente 5-6 alkalommal jött meg. Többször is UH-oztak, de semmi eltérést nem találtak,maximum az üres petefészkeket! Ápr-ban is voltam orvosnál, aki csak helyettesített,így az általa kért laboreredményeket már nem tudta kielemezni. Leírom Önnek: prolactin: 306,6 mU/l (ref. tart.: 25,4-634,5) DHEA-S: 10,01 umol/l (3.60-11.10) tesztoszteron: 3,20 nmol/l (0.5-3,7) glukoz 60 perccel étkezés után: 5,4 mmol/l (3,5-6,1) inzulin: 119,0 mU/L Ez a mérés is 60 perccel a reggeli után történt, jól be kellett laknom az orvos utasítása alapján! Ettem: 1 szelet vajas-mézes kenyeret, 1 szelet lekváros kenyeret, ittam 1 pohár teát, és ettem 10 dkg fehércsokoládét. És így kaptam ezt a cukor és inzulin-értéket. A kérdésem az lenne, hogy milyen vizsgálatok szükségesek még,és mik következnek a fenti eredményekből!? Lehetséges a PCOS? Válaszát előre is köszönöm tisztelettel!

        WEBBeteg szakértő válasza a menstruáció témában

        Kedves Asszonyom!

        Fenti leleteiből nem következik egyértelműen a PCOS diagnózisa,  a betegség más kritériumokon alapszik. Kétségtelen, hogy a gyanú felmerült Önben, azonban a bizonyításhoz még további vizsgálatok szükségesek (ezen eredményekből még semmi konzekvencia nem vonható le önmagában). Hormonértékei alapján (mivel általában a felső határértékek közelében találhatóak) a következőt tudom javasolni:
        ismételt méréseket kell végezni, majd azt (a korábbi eredményekkel
        együtt) nőgyógyászati endokrinológiában jártas szakembernek kell értékelni. Teljes körű nőgyógyászati átvizsgálását tartom szükségesnek, semmiképpen sem szabad megelégedni csak a labor vizsgálatokkal! Az ilyen és hasonló vérzészavarok diagnosztikája ugyanis elsősorban a nőgyógyászat tárgykörbe tartozik.

        Tisztelettel:  Dr. Balogh Imre  endokrinológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-07-21 09:18:53; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 11:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő/Úr! 3.napi hormonsor eredményről kérdeznék.Ezek az értékek mit jelentenek.Látom a referencia tartományt,(megyek majd orvoshoz is,csak nem most)de szeretném ha egy hozzáértő elmagyarázná nekem. TSH:1,43 LH:2,8...