Inzulin-rezisztencia

Kedves Doktor Nő/Úr! 24 éves nő vagyok. 10 éve diagnosztizálták PCOS betegségemet. Egy hete elküldtek terheléses glükóz-inzulin tesztre. Eredmények: OGTT Inzulin 0 perc: 29, 6 pmol/l OGTT Inzulin 60 perc: 338, 9 pmlo/l OGTT Inzulin 120 perc: 160, 7 pmol/l Vércukor 0 perc: 4, 7 mmol/l Vércukor 60 perc: 6, 0 mmol/l Vércukor 120 perc: 4, 5 mmol/l A belgyógyász azt mondta ezekre az eredményekre, hogy minden rendben, ezek normális értékek, a háziorvos (aki szintén belgyógyász) viszont azt, hogy magasabb az inzulinom mint kellene, el kellett volna gondolkodni azon, hogy gyógyszert írjanak. Én pedig nem tudom eldönteni, hogy kinek is kellene hinnem, ezért fordulok Önhöz. Válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Brasnyó Pál válasza inzulinrezisztencia témában

Kedves Kérdező!

A cukorterheléses vizsgálat eredménye normális, sem cukorbetegség, sem azt megelőző állapot nem látszik. A Magyarországon forgalomban lévő antidiabetikumok törzskönyvi leiratában csak a kialakult cukorbetegség van, azaz csak ilyen esetben lehet adni a betegnek. A kalkulált inzulinrezisztencia érték (HOMA IR) valóban kóros, a normál tartomány felett van, de önmagában a magas inzulinrezisztencia sem szerepel a törzskönyvi leiratban.

Ugyanakkor PCOS esetén megfeleő indikációval, törzskönyvön kívüli terápiaként metformin adható, de ezt nőgyógyász/endokrinológussal kell egyeztetni, mert ennek a terápiának szigorú szabályai vannak (többek között

eengedélyeztetési eljárás) . Ezek alapján javaslom, hogy egy nőgyógyász/endokrinológus keressen fel.

Dr. Brasnyó Pál
Dr. Brasnyó Pál Belgyógyász, nefrológus, diabetológus
Kérdés: 2012. október 21., 17:47; Megválaszolva: 2012. október 24., 08:35
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Visszatérő IR?
Inzulin rezisztencia és pajzsmirigy...
Terheléses vércukorvizsgálat lelet
Tisztelt Doktornő/Úr! Szeretném megkérdezni, hogy terheléses vércukorvizsgálatról az alábbi eredményeim jók-e, vagy fennállhat-e valamilyen...
Inzulinrezisztencia
Üdvözlöm! Másfél éve amikor terhes voltam , csináltak nálam terheléses cukor vizsgálatot. Ott az első vérvétel értèke 5,7 lett majd a 120...
Valóban inzulinrezisztencia?
Kedves Rakk Erika Doktornő! Korábban írtam Önnek, amennyiben ez nem IR, akkor Ön szerint semmilyen cukoranyagcsere-betegség nem áll fent? Most...