Magas koleszterin, gyógyszer, dilemma

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Magas (7, 2 szintes) összkoleszterin-szintet állapítottak meg nálam. Az orvosok elmondása és az étrendem alapján (semmilyen vöröshúst nem fogyasztok, olivaolajjal főzök, semmilyen állati zsíradékot nem fogyasztok az alacsony zsírtartalmú tejen és a joghurton kívül) genetikai okokra vezetik vissza. Régebben voltak emésztési gondjaim, amire gyakran hashajtót szedtem, de ez egy ideje helyreállt (ez is lehet ok? ) . Most kaptam kis dózisú (10mg-os) koleszterincsökkentő gyógyszert, 2 hónapos időtartamra, majd vissza kell mennem laborba. Kicsit félek a gyógyszertől, ha lehet, szeretném elkerülni, hogy életem végéig szednem kelljen. Létezik, hogy valaki elkezdni szedni, majd az érték normalizálódása után abbahagyja? Lehetséges, hogy ha szedem két hónapig, tartom a diétát, majd a jó laboreredmény után le lehet állni a gyógyszerrel, mert "visszabillent a szint"? Vagy ennél is van egy olyan hatás, hogy ha elkezdi szedni az ember, már mindig szüksége lesz rá a szervezetnek? Válaszukat előre is nagyon köszönöm, További szép napot kívánok, Üdvözlettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza magas koleszterin témában

Kedves Kérdező! Az Ön koleszterinszintje valóban magas. Fontos lenne tudni, hogy szed-e fogamzásgátló tablettát. Az is igen fontos adat, hogy a jó koleszterin (HDL) mennyi, és hogy volt-e a családban szívinfarktus. A fogamzásgátló gyógyszerek közül több is emelheti a koleszterin szintet.

Ezen kérdések átgondolása segíthet abban, hogy az Önnek legmegfelelőbb tanácsot lehessen adni.

Ha ilyen magas a koleszterinszint akkor valóban érdemes gyógyszerrel kezelni hosszútávon, mert a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata ezzel csökkenthető. Gyermekvállalás idején viszont minimalizálni kell a gyógyszerfogyasztást, ebben az időben koleszterin csökkentő gyógyszer szedése nem javasolt.Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2012. október 18., 11:02; Megválaszolva: 2012. október 21., 11:57
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Anti-tpo magas
Tisztelt Doktor/Doktornő! Labor vizsgálaton voltam és az alábbi eredményeim lettek Tsh 2,090 mIU/L Szabad T4. 14,00 pmol/L Szabad T3. ...
Vérkép eredmény
Pajzsmirigy lelet
Kedves Doktor Úr/Doktornő! A mai napon kapott pajzsmirigy ultrahang leletemről szeretném a véleményét kérni! "A pajzsmirigy lebenyek minimálisan...
Érdemes endokrinológust felkeresni?
Tisztelt Doktor nő / Doktor úr! Nemrégiben volt egy nagylabor vérvételem, ahol a következő eredményeket kaptam: TSH 6,27 (0,55-4,78) | szabad T4...
Pajzsmirigy alulműködés?
Tisztelt Doktornő! Vérmintából véve az alábbi pajzsmiriggyel kapcsolatos értékeim vannak: FT4: 9.98 pmol/l (referencia: 7,86-14,41) TSH: 2,783...