pajzsmirigy

Jónapot kívánok. pajzsmirigy problémával fordulok önhöz.1996ban diagnosztizálták nálam a pajzsmirigy alulműködést, 3 évig l-thiroxynt szedtem, majd saját felelősségemre abbahagytam aszedést,.utánna 2009ben a nyakam megint megnagyobbodott, így belgyógyászhoz fordúltam és havonta vérvétel.Ez idő alatt újra elkezdtem szedni az L-thiroxynt először egészet, majd felet és a havonta történő vérvételek folyamán folyamatosan kezdtek helyreállni a normális értékek.az utolsó vérképem eredménye a következő: TSH: 4, 386 uIU/mL FT4: 14.210 pmol/L 4.500 pmol/L anti-tireoglobulin 157 U/mL Anti-TPO autoantitest 99.7 U/mL Azért ez az utolsó véreredményem, mert eközben terhes lettem. A terhességem idejealatt szedtem tovább a gyógyszert, de a terhességem 3.hónapjától már nem jártam vérvételre, csak szedtem a gyógyszert.szülés után a gyógyszer szedést abbahagytam. , ajd most 2012ben ismét panaszaim voltak megnagyobbodott a nyakam, fáradékonyság, nagyfokú izzadás Belyógyászt kerestem aki elküldött vérvételre, nyaki uh ra és izotóp vizsgálatra. A vérvétel eredményem: TSH 7, 260 mU/L FT4 13, 28 pmol/L Szabad T3 4, 56 pmol/L Anti-TG autoantitest 215, 7 IU/ml Anti TPO autoantitest 143, 2 IU/ml Nyaki uh a jobb lebeny 14x19x57mm mérsékelten megnagyobbodott, conturja egyenetlen, benne laterálisan egy 8mm átmérőjű mérsékelten echodús göb van.a bal lebeny 11x18x46mm átmérőjű, sima felszínű, enyhén inhomogén szerkezetü benne göb nem mutatható.az isthmus 4mm vastag.Izotóp még függőben.mi a véleménye?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigybetegség témában

Tisztelt kérdező!

Önnek autoimmun pajzsmirigy betegsége van, ami alulműködést okozott. A pajzsmirigy hormon pótlása szükséges. A betegséget oki szinten kezelni jelenleg nem lehet, így csak a hormonpótlás a megoldás, hogy a kiesett hormontermelést pótoljuk. A kis göb követést igényel. Amennyiben a gyógyszert nem szedi, a göb mérete és a struma mérete gyorsabban növekedhet.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. augusztus 28., 12:18; Megválaszolva: 2012. szeptember 02., 15:39
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy lelet
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...