Hogyan előzhető meg az elhízás pajzsmirigy alulműködés esetében?

Tisztelt Cím, nálam 2 napja pajzsmirigy alulműködést diagnosztizáltak. Pár tünete jellemző, mint a száraz bőr, a fázékonyság. Viszont eddig ha híztam is az elmúlt 4-5 évben, 2-3 kg-nál nem többet, illetve sokszor le is adtam azt, ahogy az élethelyzet, az évszakok épp alakultak.. A gyógyszerem Letrox 50 (napi fél egyelőre) Igyekszem utánaolvasni a témának, illetve összeállítottunk egy étrend kiegészítő csomagot (halolaj, zöldségtabletta, immunerősítő..) A célom az lenne, hogy a gyógyszer adagomat ne, vagy legalább nagyon lassan kelljen adagolni. Eddig egészségesen táplálkoztam, nem fogyasztottam zsíros ételeket minden nap, és nagy súlybeli változásaim, ahogy írtam, nem voltak. Viszont amire nem találok választ az a gyógyszer szedése melletti elhízás. Lehetséges-e elhízni emellett a gyógyszer mellett? Mire kell odafigyelni, hogy ne történjen meg? Köszönöm, E. D.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskásné Dr. Kocsis Erika válasza pajzsmirigy alulműködés témában

Tisztelt E.D.,

A pajzsmirigy alulműködés esetén valóban előfordulhat elhízás, de ha megfelelő mennyiségű a hormonpótló kezelés, akkor elvileg elhízás hátterében nem a pajzsmirigy alulműködés áll. A hormonpótló kezelés elkezdését követően kb. 1-3 hónapra van szükség az optimális hatás eléréséhez. Laborvizsgálattal, figyelemmel tudjuk kísérni, hogy elegendő dózisú a hormonpótló kezelést alkalmaztunk-e. A pajzsmirigyműködést csak hormonpótló kezeléssel tudjuk javítani életmódbeli változtatással nem. Minden egyénnek más és más a napi kcal igénye, mely függ a kortól, nemtől, testsúlytól, magasságtól, fizikai aktivitástól. Testsúly megtartásában fontos a rendszeres testmozgás, a napi szükséges kcal igényt nem meghaladó táplálék bevitele.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2012. augusztus 08., 23:27; Megválaszolva: 2012. augusztus 14., 11:02
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint