Autoimmun 61 évesen?

Tisztelt Doktor Úr! Májusban fordultam orvoshoz, a pulzusom 170 volt és nagyon gyengének éreztem magamat. A kardiológián nem találtak olyan problémát, ami a tüneteket indokolta volna, így átirányítottak az endokrinológiára, mivel a TSH értékem mérhetetlennek bizonyult. Ott további vérkép-elemzés, ultrahang és scintigráfia után pajzsmirígy gyulladás miatti pajzsmirígy túlműködést diagnosztizáltak. Kaptam Methothyrint és HumaPronolt, a tüneteim egy hét alatt megszűntek. A gyógyszereket még szednem kell, de remélem, nem sokáig. Ma voltam újabb vérvételen, amelynek eredménye a héten lesz kész. Felmerült, hogy már a születésem óta autoimmun betegséggel élek, és ez okozta a pajzsmirígy gyulladását. Nagyanyámnak volt golyvája, megműtötték, született két gyereke és kilencven éves korában halt meg. Anyámnak nem volt pajzsmirígy betegsége. Kérdésem az, hogy elképzelhető-e az, hogy 61 évet és öt nap híján öt hónapot leéltem úgy, hogy fogalmam sem volt arról, hogy én beteg vagyok? Semmilyen, pajzsmirígy betegségre utaló tünetem nem volt egészen ez év májusáig. Megbetegedésemet megelőzően, április közepén a trolin utazva elkaptam egy fiatal hölgytől egy csúnya náthát, a hölgy 4 megállóm keresztül egyfolytában vagy tüsszögött, vagy köhögött, a kocsin kevés utas volt. Találkozásunk után 3-4 nappal én is náthás lettem, ami Aspirin+C és Neocitran hatására egy hét alatt elmúlt. Utána az egyik bolt pénztárosa ajándékozott meg egy kisebb náthával, de az az elsőhöz képest semmiség volt. Lehetséges, hogy a nátha okozta a pajzsmirígy megbetegedését? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Tinka

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező!

Laborvizsgálatokból egyértelműen kideríthető, hogy a pajzsmirigy túlműködése autoimmun eredetű-e vagy más, pl. túlműködő göb okozza. Önnek biztosan nem volt 61 éven keresztül pajzsmirigy működése, hiszen az tüneteket okozott volna.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. július 10., 17:15; Megválaszolva: 2012. július 15., 13:07
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint
Pajzsmirigy aspirációs citológiai...