Pajzsmirigy Scintigraphia

Üdv! A Pajzsmirigy Scintigraphia leletet szeretném ha kiértékelné! Lelet: Beadott aktivitásmennyiség: 100MBq Alkalmazott radiofarmakon: Tc-99m pertechnetat iv. Kissé megnagyobbodott pajzsmirigy. Az aktivitásfelvétel egyenetlen, aktivitásmaximum a jobb lebeny felett van. A bal lebeny alsó pólusán a jugulum szintjéig érő 1.4cm átmérőjű, kidomborodásszerű területen a lebeny többi részénél csökkentebb az aktivitásfelvétel. Körülírt kóros aktivitásdúsulás nem látható. Tc 99m uptake 1.2% Orvosi vélemény: gyenetlen aktivitásfelvételű pajzsmirigy. Szabálytalan alakú bal lebeny, alsó pólusán csökkentebb aktivitásfelvételű terület. A kérdéseim a következők lennének hogy a háziorvos cystát mond vagy göböt. Az ultrahang az is most április-ban volt 26-án ez az izotóp vizsgálat 23-án, hogy ott az ultrahangon nem írták a leletre, hogy lenne valami elváltozás. A háziorvos azt mondja műtét (vagy tűbiopszia vagy meg kell ezt ismételni a vizsgálatot) én meg eléggé félek hisz nemrégiben volt septum műtétem. Várom levelemre mielőbbi megtisztelő válaszát. Köszönettel. Tóth Ferenc. 2012.05.02

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező!

Vélhetően önnek autoimmun pajzsmirigygyulladásból eredő pm. alulműködése van, ezért is kell L-Thyroxint szednie. Ebben a betegségben a mirigy aktivitásfelvétele egyenetlen, ez a betegség természetéből adódik. Ha a hideg területet az izotópvizsgálaton göb okozza, érdemes tűbiopsziát végezni ilyen nagyságnál. (ez nem különösebben fájdalmas vizsgálat) Ez ultrahangon lehet egyértelműen tisztázni.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. május 02., 16:00; Megválaszolva: 2012. május 06., 18:45
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Prolactin és mellékvese
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Pajzsmirigy antitest érték