Pajzsmirigy probléma

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Pajzsmirigy ultrahang során megállapították, hogy mindkét pajzsmirigy-lebenyem mérsékelten kisebb. (Jobb: 13x13x34 mm, bal: 10x9x30mm) . (Más kóros eltérést nem találtak.) A TSH szintem is magasabb (5, 45) , viszont az anti -TPO szintje normális (7, 82) . A kérdéseim a következők lennének: - Mitől lehetséges, hogy kisebb a pajzsmirigyem? - Kimondható-e egyértelműen, hogy hypothyreosis-om van? - Jól gondolom, hogy feltétlen szükséges a gyógyszeres kezelés? - Illetve számíthatok-e további kivizsgálásokra és ha igen, mikre? Nem tudom fontos-e, de 2 éve még 4, 19 volt a TSH szintem, illetve PCOS-t is akkor diagnosztizáltak nálam. Továbbá a prolaktin szintem is nagyon magas, legutóbb 65, 89 lett (márciusban) - persze erre szedek Bromocriptint.- (A gond az, hogy napi 1 tabletta szedés mellett egy idő után túl alacsony lesz a hormonszint, ami fél szemre való csökkentés után sem emelkedik, ezért abba kell hagynom a gyógyszert, viszont ekkor rögtön visszaugrik. Ez történt márciusban is.) Van esetleg valami kapcsolat a TSH és prolaktin szint között? Esetleg az agyalapi mirigy jóindulatú daganata okozhatná mindkét problémát? (A prolaktin szint miatt további kivizsgálásra küldtek (szemészet, neurológia, [későbbiekben lehet MRI], ami jelenleg is folyamatban van.) Örülnék, ha egy kicsit tisztábban látnám a helyzetet, ehhez kérném a segítségét, amíg nem jutok el az endokrinológushoz. Előre is köszönöm megtisztelő válaszat! Tisztelettel: B. Zita

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező!

A PCOS megemeli a prolactin szintet. Helyes életmóddal, mozgás és megfelelő diéta ez a betegség kezelhető. lehet ennyi is elegendő lenne a magas prolactin szint helyreállításához. Ez a TSH érték minimálisan emelkedett, követést javasolnék, es cak azon eredmények birtokában döntenék a kezelés szükségességéről, főleg, hogy a pajzsmirigy ellenes antitestek nem magasabbak. A pajzsmirigy méretével nincs teendő.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. április 26., 23:14; Megválaszolva: 2012. május 01., 10:57
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Pajzsmirigy antitest érték
Terhességi pajzsmirigy értékek