Diabetes insipidus és fejfájás összefüggése

Jo estet kivanok! Kb. 13 eve gyotor fejfajas, de az utobbi 8 ev lathato nyomokat hagyott rajtam. Havonta 20-25 napon at kinzo fejfajasom van, a rohamok 3-4 napig tartanak, majd azok elott/utan turheto fejfajasom van, amire 'nem is figyelek' mar. A fajdalom a fej bal oldalan jelenik meg, a rohamok alatt pedig a bal szembe torkollik, az eddig hasznalt-kiprobalt gyogyszerek kozul semmi nem csillapitotta fajdalmat. Szemeszeti vizsgalat nem mutatott ki problemat. A belgyogyaszati vizsgalatot kovetoen diabetes insipidust gyanitanak nalam (3-5 liter vizet iszom egy nap alatt, es a 24 oras vizeleturites egy meres alkalmaval 3.8 liter volt) . A torok nyereg atvilagitas megtortent (sajnos nem tudom pontosan, mi volt a lelet - a sella hatso reszen csontos felszivodasok voltak - ennyire emlekszem) . A kerdesem az, hogy 1. nagy a valoszinusege, hogy a diagnozis diabetes insipidus es 2. lehet koze a fejfajasnak ehhez a betegseghez? Elore is koszonom valaszat!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza endokrinológia témában

Tisztelt kérdező!

A diabetes insipidus kimondásához ezek a vizsgálatok nem elegendőek. Vizeletfajsúly, szomjazási próba során mért vizelet és szérum ozmolaritás vizsgálatok alapján mondhatjuk ki a kórismét, ha erre utalnak az eredmények. A fejfájása és a sella rtg. alapján viszont neurológiai vizsgálatot és koponya MRI vizsgálatot tartanék indokoltnak.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. április 26., 19:59; Megválaszolva: 2012. május 01., 10:48
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Pajzsmirigy antitest érték
Terhességi pajzsmirigy értékek