Hashimoto thyreoditis

Tisztelt Doktornő/Úr! 2 éve pajzsmirigy túlműködést diagnosztizáltak nálam. Másfél éves gyógyszeres kezelés után fél éve egyensúlyi állapotot véleményezett az endokrinológusom. Fél éve nem szedek gátlószert. Ezalatt a 2 év alatt kétszer készült ultrahang, de göböt egyik sem mutatott. Legfrissebb laboreredményem (1-hónapos) TSH: 1, 563 U/L, FT4: 13, 090U/L atni TPO: 20, 2 UM/ml Ultrahang (04.23) A trachea légsávja központi helyzetű, nem comprimalt vagy dislocalt. A jobb pajzsmirigy lebenye 19x23x48mm.Isthimus 4mm. A bal lebeny 17x23x55mm. A bal lebeny kp. harmadában dorsalisan 11mm-es finoman elmosódott kontúrral elhatárolt kissé echoszegényebb göb. Mk. lebeny szerkezete finoman kissé inhomogén, enyhén térképszerű, fokozottan vascularisalt területek nem különíthetők el. A vascularisatioban finom echogenitás megfigyelhető az echoszegény terület mellett. Jobb oldalon parotis szerkezete homogén.Bal oldalon a parotis dem diff. Mk.o az angulus mandibulae mögött néhány reaktív jellegű nycs. látható, a legnagyobb nycs. jo.-on 20x7mm-es, b.o.-on 25x4mm. Vélemény: Hashimoto thyreoditisnek a kép megfelelhet.Több kissé echoszegényebb göb elkülöníthető. Tisztelt Doktornő/Úr! Milyen vizsgálatok lennének még szükségesek, hogy alátámasszák ezt a Hashimotó thyreoditist? Mire számíthatok a későbbiekben? Esetleg ezen kívül lehet még más autóimon betegségem is? Mire figyeljek oda? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: B.László

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező!

A pajzsmirigy ultrahang és a laboratóriumi leletek együtt értékelendőek. Az ön laborleletei nem támasztanak alá Hashimoto thyreoiditist, hanem autoimmun pajzsmirigytúlműködés javult fázisára engednek következtetni. Az uh képe mindkét betegségnek hasonló. A leletét mutassa meg kezelőorvosának és ő elmondja a további teendőket. A 11 mm-es göb követése, vizsgálata javasolható.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. április 24., 20:34; Megválaszolva: 2012. április 25., 17:30
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Pajzsmirigy antitest érték
Terhességi pajzsmirigy értékek