• Mi a teendő?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jó napot kívánok! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 2 éve diagnosztizálták nálam a Hashimoto thireoditist és szedek is rá Letroxot 37, 5mq-ot. Az ultrahang eredményeim folyamatosan romlanak, februárban már bal oldalon is jelentkezett egy 16*8 mm-es göb, ami decemberben még nem volt. Ma megkaptam a biopszia eredményemet is ami az alábbiakat tartalmazza: A 2 db sejtdús kenetben lymphocyta populációban néhány kisebb csoportban típusos maggal rendelkező follicularis hámsejtek figyelhetőek meg, egy-egy területen ezen sejtek onkocytaer átalakulás jeleit mutatják.Cytológia negatív. Ennek irányában további vizsgálatok javasoltak. Meg tudja nekem mondani hogy ilyenkor milyen vizsgálatok lehetnek még? Milyen ez a biopszia eredmény? Azt tudom hogy nincs rákos sejt, de mire számíthatok? hiszen a pajzsmirigy egy év alatt 22 mm-ről 41 mm-re vastagodott és jobb oldalon lett egy 10*16 mm-es, bal oldalon egy 16*8 mm-es göb(Ezt vizsgálták)! Kérem válaszoljon a kérdéseimre, mert nyugtalan vagyok! Várom mielőbbi válaszát! Előre is köszönöm!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy göb témában

        Tisztelt kérdező! Sajnos a Hashimoto thyreoiditis hajlamosít a pajzsmirigy göbösödésére. Ezeket a göböket, ha nagyobbak egy cm-nél, meg kell vizsgálni tűbiopsziával, és negatív esetben is követni a méretüket. Ha nőnek ismételt vizsgálat, szükség esetén akár műtéti eltávolítás is szóba jöhet. Ez akkor indokolt, ha a göb rosszindulatú elváltozásra gyanús, vagy túlságosan nagyra nő.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2012. április 18., 16:00; Megválaszolva: 2012. április 19., 19:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: