• Kell gyógyszer?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Éves laborvizsgálat alkalmával magasabb TSH érték mutatkozott 6, 45, a T3: 3, 01, a T4:10, 11 volt. Endokrinológusnál jártam, ahol azt mondták, hogy az eltérések étrendből fakadóak, mivel nem eszek húst ( tejet, tojást, halat igen). Mivel a T3 és T4 norm. tartományban vannak, de az alsó határon, csak Jodidot írtak fel. Amúgy egy évvel ezelőtt TSH-m 4, 40 volt. A vizsgálat óta húst is eszek. Egy hónapra rá kontroll laborvizsgálat alkalmával TSH:6, 70, T3:4, 62, és T4:13, 05 értéket mutatott. Az orvos azt tanácsolta, hogy szedjem tovább a jódot, mert már elkezdtek emelkedni a pajzsmirigyhormonok, és ha elérnek egy bizonyos szintet, akkor majd a TSH is lefog menni. A kérdésem az lenne, hogy szedjem tovább a jódot, vagy gyógyszer kellene rá. A párommal kisbabát tervezünk és nem szeretnék magas TSH-val belevágni, mert nem tudom, hogy egyrészt összejöhet-e és hogy milyen gondokat okozhat a későbbiekben. Mielőbbi válaszát előre is köszönöm! Tiszteltettel: Nóra

        Dr. Fáklya Mónika válasza a TSH témában

        Tisztelt kérdező! Érdemes lenne kideríteni, hogy valóban jódhiány okozza-e a pm. problémáját, vagy esetleg a háttérben a pajzsmirigy autoimmun gyulladása áll. Erre az anti-TPO és anti- Tg érték mérése után lehet választ adni. Amennyiben ezek magasabbak, akkor inkább kis adagú hormonpótlás javasolt, a jód pedig ellenjavallt. A babaprogramba akkor vágjanak bele, ha ezek a kérdések tisztázódtak, és a pajzsmirigy hormon szintjei rendben vannak.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2012. április 14., 17:18; Megválaszolva: 2012. április 18., 16:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: