• Pajzsmirigy alulműködés, a fogyás már csak álom?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm! Nem rég derült ki, hogy a Tsh-m 8, 7. Voltam nyaki ultrahangon, s ott szerencsére semmilyen elváltozást nem találtak. Érdekesség, hogy a pulzusom állandóan magas, tehát sztenderd 90 fölött van, de volt precedens a nyugalmi állapotban mért 120-as értékre, míg a többi érték normális volt.... Most az L-thyroxin nevű gyógyszert szedem ( napi 1, 5 tabletta 50 mikrogramm L-Thiroxin Henning). A gyógyszert 1 hete szedem, s az első napokban híztam 1, 5 kg-ot miközben keményen fogyókurázom. Most egy deka sem megy le, sőt ingadoziki a súlyom lemegy fél kg, másnap vissza megy az eredeti súlyra. Egyszerűen nem tudom, mit tehetnék. Napi szinten 800kcal-nál többet nem eszem, mozogni a magas pulzusom miatt nem merek. De szerintem nem is lenne értelme. Fontos megemlíteni, hogy 172 cm magas vagyok, s ehhez 96 kg. Az utóbbi 2 évben híztam meg, úgy hogy nem ettem öbbet, sőt még kevesebbet, hiszen mindig mérem a súlyom. A többi hormonommal nincs probléma, tehát csak a tsh értékem több, vagyis a pajzsmirigyem alulműködik. Azt hittem, ha elkezdem szedni a gyógyszert, s mellette folytatom a kalória szegény életmódot, beindul a fogyás. Sajnos nem így lett. A reggeli súlymérések minden nap csalódással járnak, s nem szegem meg a diétámat, hiszen mi lenne ha rendesen ennék? Akkor napi 2kg. at híznék? Kérem segítsen, mit tehetnék még? ( elfelejtettem megemlíteni, h 2 éve magas volt a prolactin szintem, erre bromocriptint kaptam) És arra is legyen kedves választ adni, hogy mekkora esélyem van arra, hogy meddő lettem, illetve ezt milyen vizsgálattal lehete kideríteni, Köszönöm figyelmét és segítségét!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigybetegség témában

        Tisztelt kérdező! Amennyiben rendszeresen menstruál, vélhetően van peteérése és nem kell a meddőségtől tartania. Ha a menses rendszertelen, ilyen súlynál felmerülhetnek egyéb endokrin problémák is, pl. polycystás petefészek szindróma, ami miatt a peteérés nem megfelelő így nehezebb a teherbe esés. De nem reménytelen. Fontos lenne viszont a testsúlyát csökkenteni. Egyrészt a PCOS javítására (ha van ilyen gond) másrészt a társuló egyéb eü. problémák megelőzésére is. Nem tudom milyen módszer szerint diétázik, de a napi 800 kCal rendkívül kevés. lehet, hogy a gyakorisággal ill. a minőséggel van gond. Fontos lenne, hogy naponta legalább 4-5 alkalommal egyen keveset és lehetőleg alacsony glikémiás indexű táplálékot. Otthoni diétára a nőknél átlagosan napi 1200 kCal bevitelét javasoljuk, de 1000 kCal alatti étrend nem javasolt. A magas pulzusszámot okozhatja stressz, vagy akár edzetlenség is, amennyiben a szív érrendszer részéről ellenjavallatot nem mond a kardiológus a fokozatos testmozgást mindenképpen javasolnám. A pajzsmirigy hormon pótlása segíteni fog abban, hogy eredményes legyen a diétája.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2012. április 13., 12:05; Megválaszolva: 2012. április 18., 16:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: