• Emelkedettebb férfi hormonszint

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Szeretném kikérni a véleményét az alábbi esetben: Endokrinológus a mai napon felírt nekem egy Meforal nevezetű, 500 mg-os tablettát, folyamatosan emelni kell majd az adagomat, hetenkénti emeléssel. A gyógyszertári kiváltás után olvastam el a leírásában, hogy ez igaziból cukorbetegség kezelésére szolgáló készítmény. Hormonvizsgálati eredményeim alapján a tesztoszteron szintem magasabb (0, 8 helyett 0, 88). Babát szeretnék vállalni, és ez miatt kerestem fel az endokrinológust. A kérdésem az lenne, hogy ez miatt nem fogok rosszul lenni (az émelygést, hasmenést leszámítva), nem fogja a cukorszintemet levinni nagyon alacsonyra? Tudomásom szerint nem magas a cukrom, voltam vérvételen korábban, és édesapám cukorbetegsége miatt időnként meg is szoktam mérni. Neten utána olvastam, hogy ez segíti a baba megtermékenyülését, megtartását, közben viszont azt írja a leírásban, hogy terhesség esetén nem is szedhető. Kicsit összezavart ez az információ, kiváltás után még az is megfordult a fejemben, hogy nem-e rossz gyógyszert kaptam. Hogy lehet az, hogy egy ilyen hatású készítmény a hormonszintre lesz befolyással? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:

        Dr. Fáklya Mónika válasza a endokrinológia témában

        Tisztelt kérdező! A Meforalt a nőgyógyászatban a polycystás petefészek szindróma ( PCOS) kezelésére alkalmazzák. Azért használják, mert csökkenti az ebben a betegségben fennálló inzulinérzéketlenséget, az ennek következményeként kialakuló magasabb férfi hormon szintet és így segíti a peteérést. Amikor a terhesség létrejön, a Meforal szedését nem javasolják. Ha valódi cukorbetegség áll fenn inzulinkezelésre kell átállni. Önnél vélhetően a gyógyszer abbahagyását javasolnák. A PCOS miatti inzulinérzéketlenség azonban kezelhető megfelelő diétával és fokozott aerob testmozgással is. A diétás tanácsok ilyenkor a finomított szénhidrátok kerülése, teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása, natív cukrok kerülése. Ha ön túlsúlyos csökkentenie kell a testsúlyát és így természetes módon avatkozhat be jótékonyan a szervezet működésébe. Mivel az ön tesztoszteron szintje nem igazán magas, épp csak meghaladja a normális értéket, érdemes megfontolni ez utóbbi lehetőséget is. Mindenképpen beszélje viszont meg az orvosával ezt, hiszen én nem ismerem az ön egyéb leleteit és panaszait sem.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2012. április 05., 23:28; Megválaszolva: 2012. április 09., 21:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: