• Pajzsmigy alulműködés, PCO, magas Tsh érték

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Webbeteg! Születésem óta pajzsmirigy alulműködésem van. Tavaly PCO-t állapítottak meg elöszőr az egyik, aztán mindkét oldalra (szedtem Premenset - havi vérzés rendszertelen) és euthyrox 150 mg-ot, jelenleg 175 mg-ot szedek. A mostani TSH értéke: 73, 540 mU/l A prolactin tavaly nagyon magas érték volt, jelenleg normalizálodott az értéke Diagnózis: Hypermenorrhea anam. / PCO / Anaemia / Hyperprolactinaemia. Az endokrinológus azt tanácsolta, hogy szedjek fogamzásgátlót, de a nőgyógyászom azt javasolta, hogy elöszőr a TSH-m rendeződjön (diane35 gyógyszerrel) és majd csak utána szedjek fogzamzásgátlót. Május végére vagyok visszarendelve az endokrinológushoz, előbb nem fogad. Jelenleg még B6 és B12 vitamint (Ferroglobin) és Martoferfolt vastabblettát. Várom mielőbbi tanácsukat. Előre köszönöm.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Az ön TSH értéke magas, és ha ezt az értéket a 175 ug Euthyrox szedése mellett kapta, akkor véleményem szerint emelni kell a gyógyszeradagon. Remélhetően azt tudja, hogy az Eutyroxot reggel étkezés előőtt fél órával kell bevennie, hogy teljes legyen a felszívódás, valamint, hogy a vaskészítményt és az Euthyroxot időben egymástól távol kell bevenni, szintén a megfelelő felszívódás érdekében. A magas prolactin szint a magas TSH miatt is lehet, így azt javaslom, hogy a pajzsmirigy hormonszintek rendbetétele után ellenőrizzék ezt az értéket újra. A menses rendszertelenségét is okozhatja a pajzsmirigy hormon ellátottság elégtelen volta. Mindenképpen javaslom, hogy mihamarabb hívja fel ezek megbeszélése miatt endokrinológusát!


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2012. április 02., 21:47; Megválaszolva: 2012. április 04., 16:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: