• Endokrin betegségek: PCO és hypothyreosis?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Kisbabát szeretnék, de sajnos az alábbi problémákat találta a nőgyógyász ill. az endokrinológus: - policisztás ovárium - hyperinzulinaemia (120' terheléses inzulin: 32) - 180 gr CH diétát javasoltak, mert amúgy is vékony vagyok - hypothyreosis (TSH: 6.5), melyre napi 25 ug Letroxot illetve - hyperprolactinamia (PRL: a 3-6. napi 49ng/ml, a 21. napi 31ng/ml), melyre 1/2 tabl. Bromocriptint írtak fel. Sokat utánaolvastam a problémáknak, külön-külön mindet értem, de az nem áll össze számomra, hogy ezek a problémák hogyan függnek össze. El tudná röviden magyarázni hogy valamelyik az alapbetegség és a többi szövődmény vagy mindegyik probléma külön-külön is okozza a gondot, esetleg ezek együtt a PCOS vagy valami más betegség tünetei? Köszönöm a válaszát!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a hormonzavar témában

        Tisztelt kérdező! A hypothyreosis okozhat megemelkedett prolactin szintet. De a prolactint sok más is emeli, pl. a stressz, amit a vérvétel is okozhat, hogy csak egyet említsek. A prolactin szint követése javasolt. Bár nem írt normál tartományt, de ez a szint nem tűnik nagyon magasnak, lehet, hogy a pajzsmirigy hormon szintek helyreállításával magától is megszűnik a probléma. Valójában, véleményem szerint a 120percen inzulinszintje sem rossz. Sportolást javaslok, a Letrox szedése mellett.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. március 27., 20:42; Megválaszolva: 2012. március 30., 20:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: