• Pajzsmirigygöb

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktornő/Úr! Az alábbi problémával szeretnék Önhöz fordulni: 2011. szeptemberében voltam pajzsmirigy tűbiopsziás vizsgálaton, melynek eredménye negatív lett. Körülbelül 1 cm-es nagyságú meszes göb miatt volt szükség a mintavételre. Kontrollvizsgálatra egy év múlva rendeltek vissza, s tájékoztattak, hogy ha nem nő a göb, akkor nem szükséges beavatkozás. Tüdődaganat gyanújával PET-CT vizsgálaton voltam 2012. március 22-én. Ez alapján a pajzsmirigy mindkét lebenyében diffúzan mérsékelten fokozott farmakonbeépülés figyelhető meg, a bal lebeny alsó pólusában egy kb 1 cm-es körülírt, intenzív fokú FDG halmozás látható, melynek megfelelően egy meszesedést is tartalmazó hypodens göb figyelhető meg (struma nodosa). Az összefoglaló vélemény szerint a bal lebenyben látott, kórosan halmozó göb malignitást is jelezhet. Kérdésem az lenne, hogy szeptember óta változhatott-e a negatív eredmény, azaz a göb rosszindulatú elváltozása lehetséges-e?

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajszmirigy betegség témában

        Tisztelt kérdező! A tűbiopsziás vizsgálat eredménye sosem lehet 100 %-os, hiszen a göb csak kis részét tudják vizsgálni. Jó találati arányú viszont és könnyen kivitelezhető, ezért ez az általánosan elfogadott vizsgálat. Mindenesetre mivel a PET-CT pozitív, feltétlenül keresse fel endokrinológusát.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. március 27., 20:16; Megválaszolva: 2012. március 30., 20:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: