Pajzsmirigy-alulműködés?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Olyan tüneteket vettem magamon észre, amelyek utánaolvasva állítólag pajzsmirigy-alulműködésre utalnak, de nem minden vagy nem pontosan úgy jelentkezik, ezért kérem a segítségét. Körülbelül 0, 5-1 éve nagyon erősen hullik a hajam, de nem foltokban, hanem egyenletesen. Minden fésülésnél illetve hajmosásnál csomók maradnak a kezemben. A hajammal kapcsolatban nincs más tünet, fényes is, talán a vége kicsit száraz. Ami nagyon-nagyon zavar benne, hogy iszonyatosan gyorsan zsírosodik. Ezen felül 1, 5 éve kínlódom székrekedéssel, szerintem nagyon lassú lett az anyagcserém, azelőtt nem volt ezzel semmi gondom. Az arcbőröm nagyon kétségbe ejt. 13 éves koromban írt fel nekem a bőrgyógyász Roaccutan kapszulát, mert nagyon csúnya aknés volt, 1 évig szedtem. A bőröm hihetetlenül szép lett, de 16-17 éves koromra visszajöttek a pattanások, bár korántsem olyan mértékben. Most is vannak, mindegyik hegesedik. Emellett a bőröm viszont nagyon száraz, nem csak az arcomon, hanem a kezeimen és olykor a lábamon is, valamint hámlik is. Azt is hallottam/olvastam, hogy a Roaccutannak isotretinoin-tartalma miatt lehetnek rossz hatásai a pajzsmirigyre, ön szerint ez lehetséges? Nagyon fáradékony vagyok, folyamatosan aludnék, már reggel, mikor felébredek, ezt érzem, egyáltalán ha fel bírok rendesen ébredni, sosem érzem magam kipihentnek. Tudom, hogy a fázékonyság és a hízás is tünet ilyen esetekben. Egyáltalán nem híztam, sőt, az elmúlt (szintén) 0, 5-1 évben észrevehetően lefogytam. Néha érzem csak azt, hogy fázik a lábam, vagy hidegek a kezeim, de ez nem jelentős. Szexuális vágy sem csökkent, sőt. Semmilyen más problémám nincs, legalábbis nem kiemelkedő. Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező! A kérdés eldöntésére érdemes endokrinológust felkeresnie, aki egy vérvétellel meg tudja nézni a hormonszinteket. Nem feltétlenül a pajzsmirigye a baj okozója, mivel tünetei másra is utalhatnak, de ezt is meg kell vizsgálni. természetesen a gyógymód a diagnózistól függ.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. március 11., 19:25; Megválaszolva: 2012. március 15., 18:49
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás
Pajzsmirigy
Tsh ingadozik
Inzulinrezisztencia
Pajzsmirígy