• IR és PCOS diagnózis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő/doktor úr! Kb egy fél éve IR-t és PCOS-t diagnosztizáltak nálam a következők alapján: gl 0':3, 9 mmol/l (ref:3-6), 60': 7, 5, 120': 1, 5 (ref.:3, 8-7, 1), ins 0 ' 4, 2 mIU/L (ref.:3-25), ins 60': 74, 2, ins 120': 5, 3; valamint sok apró cisztát jelzett a nőgyógyászati hüvelyi ultrahang, menzeszem elmaradt, az androgén horomonszintem a felső határértéken volt, pajzsmirigyhormonszint pedig alsó határértéknél, ugyanakkor a pajzsmirigy és hasi ultrahang semmi eltérést nem mutatott, sem túlsúly (171 cm/57, 5 kg), sem szőrösödés, sem aknék nem jelentkeztek tünetként). Ekkor az endokrinológus felállította a fenti diagnózist és 2x500mg Merckformint szedését rendelet el, illetve diétát és sportot. A gyógyszer szedése, diéta és sport mellett elvégzett újabb terheléses vizsgálat most ugyanakkor látszólag javulást nem mutat, én magam sem érzem jobban magam a bőrömben (sőt..), 5 kg-ot híztam a számomra szakember által összeállított diéta követése mellett. glu 0' 3, 4, gl60' 4, 8, gl 120' 2, 3; ins 0' 1, 4, ins 60' 26, 3; ins 120' 6, ins 180' 2, 9; tesztoszteron megint csak 0, 79, menzesz nem állt helyre. MI a véleménye a diagnózisról? (Lehetséges, hogy nem is IR, hanem reaktív hipoglikémia esete forog fenn esetleg nálam? ) Előre is köszönöm szíves válaszát!

        Dr. Pétervári László válasza a endokrinológia témában

        Újabb terheléses vizsgálat mennyi idő múlva történt, mert 6 hónapos kezelés után kell véleményezni a helyzetet. A PCOS-nek jellegzetes ultrahang lelete van. FSH és LH hormonok eredménye is kellene, a ciklus 3. napján végzett hormonvizsgálat esetén. IR javult. A ciklus 21-23.napján progeszteron, prolaktin hormonok vizsgálata. Menstruáció rendben?!

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 26., 15:48; Megválaszolva: 2012. február 27., 21:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: