• Testmagasság növekedés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Az utóbbi 2 hétben nőttem kb. 5cm-ert.Lehet ez valamilyen betegség jele, vagy csak későn érő típus vagyok.23 évesen nem igen szoktak nőni az emberek. Kis koromtól fogva versenysportolok.Ez heti 5-6 edzés volt, edzésenként kb. 1.5 óra.Csirke rizs zsabpehely tojásfehérje és táplálékkiegészítő volt a fő táplálékforrásom több mint 6 évig.Egy hónapja hagytam abba a sportot, és a tálkozásom is átlagos lett. Azóta zsibbadnak a csontjaim, és a tarkóm felett 4-5 cm-el enyhe fejfájásom lett. Főleg a sípcsont a tenyér az alkar és a lábfej nyúlott meg. Emellet kezd elmúli az ekcémám. A tesmagasságom 171 cm volt.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a növekedés témában

        Tisztelt kérdező! Ebben az életkorban már valóban nem szoktak nőni az emberek, mivel a növekedési zónák bezáródtak. Kivétel akkor lehet, ha egy igen kifejezett késői serdülés miatt az érettség jelentősen elmarad az életkortól. Amennyiben bezárt növekedési zónák mellett -azaz felnőtt, kifejlett korban- nő a kéz-, ill. a láb, meg kell nézni a növekedési hormon szintjét, mert ezek a részek még felnőtt korban is nőhetnek és tünetei lehetnek növekedési hormon túltermelésnek. Amennyiben ilyen irányban szeretne vizsgálatokat, endokrinológiai szakrendelést kell felkeresnie. ( Természetesen azért legegyszerűbb okként a mérési hiba is szóba jön.)


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 19., 00:02; Megválaszolva: 2012. február 22., 15:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: