Hogyan lehet jobb eredményem?

Tisztelt Webdoktor! Meddőség miatt 2 alkalommal azospermiát állapítottak meg. Kromoszóma vizsgálat eltérést nem igazolt. Urológiai, andrológiai vizsgálattal sem találtak eltérést: ép here, mellékhere, varicocele nincs... Herebiopszia előtt endokrinológiai kivizsgálásra küldtek, ahol hyperinsulinaemiát, csökkent béta sejt működést, hypothyreosist, hypandrogenizmust, secunder hyperprolaktinaemiát véleményeztek. Akkori (2011.március) labor értékeim: Glukoz evés előtt 6, 4 mmol/l, 30 perces 10, 1 mmol/l, 60 perces 9.8 mmol/l, 120 perces 7, 2 mmol/l. Testosteron11, 38 mmol/l Prolaktin 505, 1 FSH 1, 3 SHBG 25, 46 Terápia: Meforal2000 mg, Letrox 75 mg, 160g CH, rendszeres mozgás. A magas prolaktin szint miatt andrológus nem javasolta a here biopsziát. Koponya MR vizsgálat is negatív lett:sella alakja és tágassága normális, a hypophysis normál nagyságú és jelintenzitású, állományában körülírt kóros képlet nincs. A terápia hatására pár hónap alatt kb. 17 kg-ot fogytam, így testsúlyom mostmár normális: 174 cm magas és 78 kg vagyok. 2011.októberi labor eredmény: Glukoz evés előtt 5, 7 120 perc múlva 5, 3 Inzulin éhgyomri 6, 58 120 perc múlva15, 97 Testosteron 15, 23 Prolaktin 425 FSH 1, 6 SHBG 43, 08 A Meforal, Letrox terápia további folytatása után 3 hónap múlva a labor kontroll eredménye: 2012.január: Testosteron 10, 08 Prolaktin 427 LH 1, 8 FSH 1, 6 SHBG 32, 44 Tehát a hormon eredmények a cukor anyagcsere rendbetételére sem javultak, így a kezelőorvos most kiegészítésképp Bromokriptint és Androgélt írt fel. Ám a gélről az interneten és a mellékelt tájékoztatón elég riasztó dolgokat olvastam, így félek, az még többet ronthat a helyzeten. Olvastam, hogy a méhpempőnek is testosteron szint emelő hatása van. Kérem, írja meg, Önnek mi a véleménye, hogyan lehetne a hormon szintemen javítani, hogy a spermiogram vizsgálaton a legjobb eséllyel induljak.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza endokrinológia témában

Tisztelt kérdező!

Az ön tesztoszteron szintje nem jelentősen alacsonyabb, inkább az alsó normál határ közelében van, és a spermaszámot ez a készítmény nem fogja emelni. Tesztoszeron pótlás az alacsony spermaszámot nem javítja. (Sőt ronthat is a helyzeten.) Véleményem szerint az ön esetében nem ez a választandó megoldás, így másik szakember felkeresését és tanácsának kikérését javasolnám, aki mind az endokrinológiában, mind az andrológiában járatos. A spermaszám csökkenésének sok oka lehet, ezt kell kideríteni, és ha más módszer nincs, akár a mai modern módszerekkel egy mozgó spermiummal is megtermékenyíthető a partnere, orvosi segítséggel.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. január 29., 18:29; Megválaszolva: 2012. január 31., 16:37
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint