• Pajzsmirigy gyulladás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr Én nem tapasztaltam magamon a PM alulműködés tüneteit. Ezért nem értem mért vagyok ebben a helyzetben, hogy megvan a pajzsmirigyem, de valami,, történt vele", és hormont kell szednem,, örök életemre". Egyébb betegségeim: Pikkelysömör (ez is terhességem alatt jött ki), és lisztérzékenység (erről kb. 7 éve tudok.) 2010 májusában, terhességem 5. hónapjában a következőek voltak az eredményeim: TSH: 4, 46 FT4: 11, 97 50 mikrogramm letrox szedését kezdtem el, ezt szedtem végig a szülésig. Jódot kellett még szednem! A következő vizsgálat eredményeim 2 hónap múlva: ATPO: 77 TSH: 2, 77 FT4: 11, 54 Pajmirigy UH: J.L: 58x20x13 B.L: 50x18x16 Norm. echoju, homogén szerkezetű (Azóta se volt több ilyen UH vizsgálatom.) Szülés után elhagytuk a gyógyszert. 2 hónap múlva az eredmények: TSH: 0, 01 FT4: 27, 41 Nem kaptam semmilyen gyógyszert. Majd rá 2 hónapra: TSH: >100, 00 FT4 5, 00 Innentől ismét Letrox 75-tel kezdtünk, most 125 mikrogrammot szedek, és persze jódot! Kérdésem a következő: Az ATPO érték alapján a betegségem autoimmun? Ilyenkor szednem kell a jódot? A PM UH alapján minden rendben a pajzsmirigyemmel? Ha igen akkor mi a gond? Hallottam róla, hogy különböző homeopátiás vagy természetgyógyászati kezeléssel újra lehet indítani a PM működését? Ez igaz? Kihez fordulhatnék ez ügyben? Előre is köszönöm a segítséget! Szép napot! Brigi

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Önnek autoimmun pajzsmirigy gyulladása van, ami azért okoz pajzsmirigy alulműködést, mert elpusztítja a pajzsmirigy hormontermelő sejtjeit. Ilyenkor kívülről kell bevinni a szervzet számára szükséges hormont tabletta formájában. Mivel az elpusztult sejtek nem nőnek vissza, a hormonpótlás élete végéig szükséges. A természetgyógyászati készítmények sem oldják meg a gondot. A jód ilyen betegség esetén nem javasolt.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 29., 15:48; Megválaszolva: 2012. január 31., 16:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: