• pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        2008-ban pajzsmirigy betegséget állapítottak meg nálam. Azóta folyamatos ellenőrzésre járok mégsem sikerült beállítani a gyógyszerekkel.11.hó 01-én T3 2, 04 ref 1, 71-3, 71 T4 0, 50 ref 0, 93-1, 70 TSH 53, 17 ref 0, 27-4, 20 felírt gyógyszer L-Thyroxin50 napi 1 szer.12.hó22.én T3 2, 36 ref 2, 00-4, 40 T4 0, 96 ref 0, 93-1, 70 TSH 10, 76 ref 0, 27-4, 20. 2009.02.23.án T3 4, 37 ref 3, 10-6, 80 T4 1, 25 ref 12, 00-22, 00 TSH 7, 47 ref 0, 27-420. 2010. 04.hó14.én T3 8, 03 ref 3, 10-6, 80 T4 19, 88 ref 12, 00-22, 00 TSH 0, 056 ref 0, 27-4, 20 felírt gyógyszer Letrox50 ug ferrograd folic napi 1szer 2011.10hó 28.án T3 3, 56 ref 3, 10-6, 80 T4 11, 04 ref 12, 00-22, 00 TSH 58, 720 ref 0, 270-4, 200 gyógyszer szedése 29, -től 11, hó12ig Letrox100 napi 150 mg azóta 100mg. 2011.12.hó 5.én TSH 0, 335 ref 0, 270-4, 200 tovább Letrox100 szedése. Következő labor 2012.01.hó19.én. Voltam izotóp vizsgálaton2008ban bal lebeny 3, 5x1cm hideg göb jobb lebeny 4x1, 5 cm meleg göb. 2009-ben citológiai vélemény a látott sejtkép a klinikai adatokkal együtt idült thyreoitisre utal részben gyulladás részben a gyógyszeres kezelés következtében kialakult regresszív atípia is észlelhető. 2011, 12.hó 23.án pajzsmirigy uh jobb lebeny 48x9x16 mm nagyságú bal lebeny 47x16x14 mm MK. lebeny felszine egyenetlen szerkezete inhomogén echoszegényebb. Mit lehet még csinálni hogy, rendbe jöjjek a tüneteim lehet hogy ettől vannak de lehet hogy az alvás zavar okozza ami legalább 8 éve fennáll. 4 éve olyan súlyos lett hogy az alvásterápián felírtak napi 1 xanaxot este. És a tüneteim fáradékonyság, fejfájás nem állandó, álmatlanság a gyógyszer mellet is, koncentrációs zavar, hőhullámok izzadással, meleg érzet izzadás nélkül, kábultság mindegy mennyit alszom és állandóan fázom télen nyáron. Idegi problémák is voltak de már túl vagyok rajta. Vérnyomásom rendben.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Ahogyan látom, a pajzsmirigyhormon szintek függvényében változtatják a gyógyszeradagját, ami a legutóbbi TSH szint szerint jónak tűnik. Sajnos a pajzsmirigy hormon pótlás mindig egyedileg, az aktuális hormonszintek figyelembe vételével tud csak történni. Előfordul, hogy változtatni kell az adagon. A vaskészítmény ronthatja a pajzsmirigy hormon pótló készítmény hasznosulását, így ezt a két gyógyszert egymástól időben elválasztva kell bevenni. Néhány óra különbséggel. Az alvászavarait ill. egyéb panaszait pszichés problémák is okozhatják, ezért ez irányban is érdemes kivizsgálást kezdeményeznie.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 14., 15:58; Megválaszolva: 2012. január 16., 19:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdv! Elkészült a 3 pontos cukor és inzulin mérésem és érdeklődni szeretnék mit mutat az eredmény. Nagyon szépen köszönöm
        Kedves Doktornő! A kérdésem a következő, túlsúllyal, meddőséggel küzdő 34 éves nő vagyok, emiatt kértem egy IR vizsgálatot, amely a következő eredményt adta: glükóz: 0 perc: 3,8 / 60 perc: 8,6 / 120 perc: 7,2 mmol/l inzulin:0 perc: 8,1...
        Kiegészitett pajzsmirigy vizsgalat eredmenye elterest mutat TSH1,510 FT4,10,79 FT33,86 Anti TPO28 Mi a teendőm ilyen esetben?keressek fel egy endokrinologust? Köszönöm
        Tisztelt Doktornő! Édesanyám normál táplálkozás mellett erősen fogy, verejtékezik, állandóan melege van, ritkul a haja, szapora a pulzusa, viszont a TSH értéke 1,59. Érdeklődnék, hogy ezek a tünetek állhatnak-e pajzsmirigy túlműködés...
        Pco es Ir gyanuval kuldtek tovabbi hormon vizsgalatokra, az orvos azt irta a papiromra ha beigazolodik alacsony hormontartalmu fogamzasgatlot fog felirni. Nem akarok hormont szedni annyi rosszat mellekhatast olvastam tapasztaltam a barati koromben mit lehet...
        az alabbi eredmenyek utalnak-e inzulinrezisztenciara? Glukoz 0p: 4,9 mmol/l 30p: 8.1 60p: 5.8 120p:6.0 Inzulin: 0p: 5.7 mIU/l 30p: 54.0 60p 36.7 120p: 32.7 Valamint , mi az idealis inzulingorbe? A 32 az pl sok vagy megfelelo a vegen? Koszonom!
        Az 5 éves kislányom egy éve panaszkodik toroktáji fájdalomról hányingerről csípő érzésről. Gasztroenterologiai kivizsgálás voltunk mert refluxra gyanakodtunk. Magas lett a tsh értéke 8,287. Augusztus elsej~n endokrinológiai szakrendésen...
        Tisztelt dr úr/nő! 1 éve diagnosztizálták nálam a Hashimoto betegseget, eddig különösebb panaszt nem okozott. Gyógyszert szedek, értekeim rendben vannak. Mostanában kezdtem érezni, jobb vagy épp bal oldalon fáj a nyakam, pajzsmirigyem...
        2013. decemberében egy alkalmassági vizsgálat során derült sor arra hogy a pajzsmirigyemben göb van. Akkor túlmüködött és 1 hónapig napi 1 Metothyrin kellett szednem. Majd ezt heti 5 napon át fél szemre csökkentették. Majd 2014. nyarától...
        Tisztelt Dr. Fáklya Mónika! Az előző kérdésemre azt írta, túlsúly okozhatja a problémámat. 160 cm és 54 kg vagyok, 3.5 kg-val könnyebb, mint a 3 gyermek megszületése előtt. Jelentkezzek endokrinológusnál a tüneteimmel, vagy másik orvost...