• Másodlagos glaukómám lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr/Doktornő! 26 éves vagyok, 10 éve pajzsmirigy alulműködést diagnosztizáltak nálam. Azóta szedem az L-Thyroxint, a T3, T4, TSH mérések eredményei évek óta mindig normálisak. Egy hónapja megmérték a szemnyomásomat, ami magas volt. Többször is megvizsgálták azóta, az értékek változóak, de többnyire magasak. Az orvos azt mondta, biztos a szorongástól magas, és nem javasolt szemcseppes kezelést, azt mondta, menjek vissza fél év múlva újabb kontrollra. Az lenne a kérdésem, hogy nem lehet-e, hogy a pajzsmirigyem miatt van magas szemnyomásom (másodlagos glaukoma), és fél év alatt nem alakulhat-e ki komoly probléma emiatt? Köszönettel, Kis Katalin

        Dr. Papp Júlia válasza a glaukóma, pajzsmirigy alulműködés témában

        Tisztelt kérdező! A pajzsmirigy betegségeket nagyon gyakran kísérnek szemészeti tünet, elváltozás. (Akár szemmozgás zavar, könnytermelési defektus, magasabb szemnyomás stb.) Másik oldalról a zöldhályog - legyen akár elsődleges, akár másodlagos - diagnózisában a szemnyomás csak egyetlen adat. Fontos lenne már most látótér vizsgálat, látóidegfő állapotának felmérése, OCT vizsgálat az idegrost réteg megítélésére stb. Mindezek azért is fontosak lennének, hogy 6 hónap múlva nyert vizsgálati eredményeket már lehessen mihez hasonlítani illetve ezek alapján kizárni vagy alá támasztani a szemészeti eltérés kérdését.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. november 24., 13:20; Megválaszolva: 2011. december 01., 09:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: