• PCOS és hyphophyzis adenoma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egyik lányom 22 éves. Októberben diagnosztizálták nála a PCOS szindrómát. A bal petefészke duzzadt,ciszták vannak benne. A tesztoszteronja 115.1 ng/dL. Terheléses cukor vizsgálaton az éhgyomri cukor 4,5mmol/l, utána 2 órával 4,9 mmol/l. 3 hónap alatt 6 kg hízott, bőre pattanásos, szőrösödést eddig nem észleltünk. 2-3 óránként eszik és több folyadékot iszik mostanában. A nőgyógyász Dienille fogamzásgátlót írt fel. 1 hónap után volt egy kis menstruációja kb.3 napig. Pajzsmirigyében 4 éve van egy betokosodott 4 mm-es ciszta. Évente hormonvizsgálattal és ultrahanggal ellenőrzik. Kettő összefügg-e egymással? Ha most értéken belül volt a cukra még inzulinrezisztens vagy az lehet később? Ezzel a cukor vizsgálattal az inzulint is nézték vagy csak a cukrát? Meddig kell fogamzásgátlót szednie (amit ő nem igazán szeretne)? Kell-e gluténmentesen táplálkoznia? Összefügg a PCOS-val? A kisebbik lányom 19 éves, neki hipofízis mikroadenomája van. MR:adenohypophysis bal lebenyében egy kb.3mm-es körülírtabb góc van, mely a k.anyagot csak fáziskésésben vette fel és a késői posztkontrasztos képeken is a környezettől elkülöníthetően jelszegényebb maradt. A jobb oldali hypophysis lebeny normális nagyságú. A nőgyógyászati hüvelyi ultrahangon: norm.uterus. Nyh.:7 mm. Jobb ov. 33*24 mm. Bal ov.42*26 mm. Mko.ov-ban számos 7-8 mm-es tüsző látható. Prolaktin: 50,4 ng/mL (2010. október). Március óta szed napi 1 tbl. Bromocriptint. Prolaktin: 2011.junius 10.6 ng/mL. A menstruáció kb.3 heteket szokott késni, így kb.2 havonta jön meg neki. A vérzés mennyisége az átlagostól jóval kevesebb és 3-4 napig tart. Az első nap rosszullétekkel küzd, erős görcsökkel, enyhe hányingerrel. Két menstruáció között többször fáj a feje (szúrós fájdalom). Időnként mintha a szíve szúrna vagy zsibbadnának a végtagjai. Mit tehetnénk, hogy a rosszullétei csökkenjenek? Meddig kell szednie a gyógyszert? Mindkét lányomnál érdekelne, hogy mennyire kell hosszútávon gondolkodnunk a betegségükkel kapcsolatban?

        Dr. Pétervári László válasza a PCO témában

        1.A kettő összefügghet.A pajzsmirigy kezelését belgyógyász-endokrinológussal kell megbeszélni. A fogamzásgátló szedése is segíthet,hormon mennyiséget csökkenti.Az insulin mennyisége laborvizsgálattal meghatározható,a cukor értékei jók. Gyógyszer szedése minimum 6 hóig tanácsos.Gluténmentesen nem kell táplálkoznia,az egy felszívódási probléma. 2.A hipofízis adenoma a belső elválasztású hormonok működését befolyásolja.Ez egy összefüggő rendszer,melykor egymás működésére a termelt mennyiség érzékelésével hatással vannak.A menstruációs panaszok hátterében ok lehet. Gyógyszeres kezeléssel gyógyítható.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. november 14., 19:26; Megválaszolva: 2011. november 15., 14:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés