PCOS és hyphophyzis adenoma

Egyik lányom 22 éves. Októberben diagnosztizálták nála a PCOS szindrómát. A bal petefészke duzzadt, ciszták vannak benne. A tesztoszteronja 115.1 ng/dL. Terheléses cukor vizsgálaton az éhgyomri cukor 4, 5mmol/l, utána 2 órával 4, 9 mmol/l. 3 hónap alatt 6 kg hízott, bőre pattanásos, szőrösödést eddig nem észleltünk. 2-3 óránként eszik és több folyadékot iszik mostanában. A nőgyógyász Dienille fogamzásgátlót írt fel. 1 hónap után volt egy kis menstruációja kb.3 napig. Pajzsmirigyében 4 éve van egy betokosodott 4 mm-es ciszta. Évente hormonvizsgálattal és ultrahanggal ellenőrzik. Kettő összefügg-e egymással? Ha most értéken belül volt a cukra még inzulinrezisztens vagy az lehet később? Ezzel a cukor vizsgálattal az inzulint is nézték vagy csak a cukrát? Meddig kell fogamzásgátlót szednie (amit ő nem igazán szeretne)? Kell-e gluténmentesen táplálkoznia? Összefügg a PCOS-val? A kisebbik lányom 19 éves, neki hipofízis mikroadenomája van. MR: adenohypophysis bal lebenyében egy kb.3mm-es körülírtabb góc van, mely a k.anyagot csak fáziskésésben vette fel és a késői posztkontrasztos képeken is a környezettől elkülöníthetően jelszegényebb maradt. A jobb oldali hypophysis lebeny normális nagyságú. A nőgyógyászati hüvelyi ultrahangon: norm.uterus. Nyh.: 7 mm. Jobb ov. 33*24 mm. Bal ov.42*26 mm. Mko.ov-ban számos 7-8 mm-es tüsző látható. Prolaktin: 50, 4 ng/mL (2010. október) . Március óta szed napi 1 tbl. Bromocriptint. Prolaktin: 2011.junius 10.6 ng/mL. A menstruáció kb.3 heteket szokott késni, így kb.2 havonta jön meg neki. A vérzés mennyisége az átlagostól jóval kevesebb és 3-4 napig tart. Az első nap rosszullétekkel küzd, erős görcsökkel, enyhe hányingerrel. Két menstruáció között többször fáj a feje (szúrós fájdalom) . Időnként mintha a szíve szúrna vagy zsibbadnának a végtagjai. Mit tehetnénk, hogy a rosszullétei csökkenjenek? Meddig kell szednie a gyógyszert? Mindkét lányomnál érdekelne, hogy mennyire kell hosszútávon gondolkodnunk a betegségükkel kapcsolatban?

Dr. Pétervári László válasza PCO témában

1. A kettő összefügghet. A pajzsmirigy kezelését belgyógyász-endokrinológussal kell megbeszélni.

A fogamzásgátló szedése is segíthet, hormon mennyiséget csökkenti. Az insulin mennyisége laborvizsgálattal meghatározható, a cukor értékei jók.

Gyógyszer szedése minimum 6 hóig tanácsos.Gluténmentesen nem kell táplálkoznia, az egy felszívódási probléma.

2. A hipofízis adenoma a belső elválasztású hormonok működését befolyásolja.Ez egy összefüggő

rendszer, melykor egymás működésére a termelt mennyiség érzékelésével hatással vannak. A menstruációs panaszok hátterében ok lehet.

Gyógyszeres kezeléssel gyógyítható.

Kérdés: 2011. november 14., 19:26; Megválaszolva: 2011. november 15., 14:54
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pco-m van?
Kedves Doktor Nő/Úr! Több mint 1 év alatt 10 kg-ot híztam, ezért endokrinológushoz fordultam! A ciklusom remdszeres, ált.28-29 napos. Az orvos labort...
PCO szindroma
Kedves Doktornő/doktor úr! Régebb otta küszködöm azzal a problémával, hogy nem jött meg a menstruációm talán úgy 14 éves korom ota Jártam az...
Nagyon fontos!
Tisztel Doktor Úr! 3 hete diagnosztizálták nálam a PCOS petefészek szindrómát.Bő egy év alatt meghíztam 40 kilót, kiszőrösödtem..., és ez...
Tájékoztatás
Kérdésem az lenne, hogy 17 hetes kismama vagyok PCO beteg vagyok, laborban voltam vérvételen a pajzsmirigy értékeket nézték TSH 7, 5, Szabad T4 1, 02....
Ajánlott-e a hormonkezelés PCOS...
Kedves Doktor úr! 25 éves vagyok, 9 éve szinte megszakítás nélkül szedek fogamzásgátlót. Most éppen dienille-t. Természetes úton rendszeres...