• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! '85-ben pajzsmirigy műtétem volt a "nyuszifüleket" tűntették el. Csernobilig szedtem gyógyszert, azóta nem. CTszerint a bal lebenyben 3 db göb van, ebből egy hideg, kitöltik a maradék pajzsmirigyet. A jobb oldalon több kisebb göb cystákkal. Sikerült a múlt évben kb. 10 kg-t híznom, leadni nem tudom, Állandóan fáradt vagyok, annyira, hogy napközben le kell feküdnöm. Nyakam randa, duzzadt, sokszor fulladok, kicsi idegesebb leszek, rögtön bedagad. Elfelejtek dolgokat, rekedt a hangom, a bokám, szemem feltűnően puffadt. A légcsővem kissé eltolódott. Csontritkulásom van. TSH, seCa, seP normális, parathormon a normális 3x-a. Lehet-e gyógyszerrel kezelni, műteni - a múltkorit kb 1 év alatt hevertem ki - kell-e, illetve az izotópos kezelés szóba jöhet-e? Köszönettel

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Nem tudom mikori eredmény a "jó" TSH, de a tüntei gyanúsak arra, hogy a pajzsmirigye nem termel elég hormont, ezt érdemes lenne megismételni. Amennyiben ez igazolódik, hormonpótlás szükséges. A magasabb PTH hátterét, okát ki kell vizsgálni, a kezelés a diagnózis függvénye.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. november 07., 07:03; Megválaszolva: 2011. november 10., 10:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: