Hasi puffadás, emésztési zavarok, fáradékonyság

Tisztelt Doktor úr/nő! 20 éves lány vagyok. Tavaly december környékén jelentkeztek először a panaszaim, amikor alhasi puffadás és alhasi bizonytalan jellegű, de több napig erősebb fájdalommal járó tünetek miatt a háziorvosom antibiotikumot (Normix) írt fel, mert hólyaghurutra gyananokodott. Amíg szedtem az antibiotikumot a panaszok elmúltak, majd mikor abbahagytam, azonnal visszajött a puffadás és a kellemetlen fájdalom. Ekkor egy másik antibiotikumot is kaptam, ami egyáltalán használt, azonban a tünetek egy idő után maguktól elmúltak. Kb egy hónap elteltével azonban visszajött az egész tünetegyüttes. Ekkor a nőgyógyászom kizárta a nőgyógyászati jellegű betegségeket, majd amikor erősödött a fájdalom a köldököm tájékán a vakbélgyulladásra gyanakodtunk, de ezt a hasi ultrahang kizárta. Ekkor hosszabb ideig székrekedéses szakaszom volt (a tünetmentes szakaszokra inkább a székrekedés volt jellemző), ami miatt a gasztroenterológus nem gyanakodott emésztési problémára, és tekintve, hogy az egy stresszesebb időszak volt az életemben, IBS-nek diagnosztizálta. A puffadás és az alhasi panaszok körülbelül havonta visszatértek (és kb. egy hétig tartottak). Ezek mellett a tünetek mellett azonban erős fáradékonyság, gyengeség gyötört, ezzel kapcsolatban a Anti-TPO-t és pajzsmirigyműködést vizsgáltak vérből, ami rendben volt. A Candida fertőzést és a lisztérzékenységet is vérvétellel kizárták. Közben a tünetek egyre gyakrabban visszatértek, már kéthetente jelentkezett az egyhetes puffadás és fájdalom. Emellett minden fizikai megterhelés után (pl. 15 perc intenzív futás) néhány órával erős fejfájás és rosszullét jött rám, ami tekintve, hogy korábban rendszeres, versenyszerű sportoló voltam, soha nem fordult elő. Ez sokszor megismétlődött az utóbbi hónapokban. Emellett az általános fáradékonyság, gyengeség és tompaság érzése is egyre erősödött. A visszatérő haspuffadásom (és vele együtt egy alhasi területet – a hólyagom környékén - érintő erős fájdalmak miatt) miatt végzett laborvizsgálattal e.coli-t találtak a vizeletemben, erre egy hétig antibiotikumot (Ciprobay) szedtem, ami egyáltalán nem múlasztotta el a fájdalmat és a puffadást, sőt, még kellemetlenebbé is tette. Általában reggel amikor felkelek fáradtnak és tompának érzem magam. Előfordult, hogy előző éjszaka 13 órát aludtam, de még aznap este tört rám a rosszullét. Az utóbbi időben a rosszullétek is egyre gyakrabban ismétlődnek, de inkább akkor, ha szellemi/testi megerőltetést végzek. A haspuffadás már nem kéthetente jelentkezik, hanem hetente, ez és fájdalmas hasi feszítéssel (már nem csak az alhasra kiterjedően, hanem feljebb is)/tompa, bizonytalan, alkalmanként változó fájdalommal, folyamatos émelygéssel jár, néha az ájulás kerülget. A székletem már hetek óta folyamatosan nem normális, a hasmenés és székrekedés már naponta is váltogatja egymást, tekintet nélkül arra, hogy milyen ételt eszem (az utóbbi időben figyeltem a táplálkozásom, és a tej fogyasztását be is szüntettem kísérleti jelleggel, de eredménytelenül). Probiotikumot szedek, de annak sem érzem hatását. Az elmúlt kb. 5 hónapban 6 kilót fogytam. Több éve mondják, hogy sápadt vagyok, de a vérvizsálat nem mutatott ki vérszegénységet. Néha szedek multivitamint, de nem állandó rendszerességgel. Korábban elég rendszertelenül táplálkoztam, sokszor gyorsétteremben, és rengeteg csokoládé nassolással, lehet, hogy ez tette tönkre az emésztésemet? Vagy esetleg a stressz? Szeretném megkérdezni, hogy a tünetek alapján milyen emésztési/felszívódási problémára következtethetünk, illetve okozhatja-e ezeket a tüneteket parazita, vagy esetleg valamilyen baktérium, lehet-e akár Crohn-betegség, daganat? Milyen otthoni kezelést tudna javasolni, illetve milyen további kivizsgálások lennének szükségesek (a béltükrözést el lehet-e kerülni? )? Köszönettel,

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szigeti Nóra válasza a emésztőszervi betegség témában

Kedves Kérdező! Mivel panaszai inkább erősödnek, mint javulnak, további részletes kivizsgálást javasolok. Ha a részletes laborvizsgálatokkal sem mutattak ki eltérést, érdemes lenne a vizelet bakteriológiai vizsgálatot megismételni, valamint - mivel a Normix hatásos volt - hidrogén kilégzési tesztet végezni dysbacterisos irányába. A stressz valóban ronthatja a tüneteket, de diverticulosis kizárására javasolnám a vastagbéltükrözés elvégzését.

Kérdés: 2011. október 26., 01:04; Megválaszolva: 2011. október 27., 10:37
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emésztési zavarok.
Végbél tájékán furcsa erzes
Gyomor helyreállítása.
Vélemény kérés
sovány vagyok hizni szeretnék