Mi a diagnózis?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Előre is elnézést kérek a kissé hosszú levélért, de a problémáim eléggé bonyolultak. Tüneteim a következők: - 4-5 éve tartó, inkább tompa hasi fájdalmak a bal oldalon, főleg a bordaív alatt, de az alhasba is sugárzik (3 negatív gyomortükrözés, némi savtúltengéssel, kismértékű nyelőcső felmaródással, több negatív hasi UH) - utóbbi félévben rendszeresen (kb. 2-3 hetente) jelentkező éles hasi fájdalom, nyálkás, de nem véres széklet, aminek állaga normális, olykor lazább, de hasmenés csak alkalmanként van. Ilyenkor jellemző az émelygés, hányinger, pokoli, migrénszerű fejgörcs, fül- és arccsontfájás. A legutóbbi "roham" idején 3 kg-t fogytam 1 hét alatt. Pár hete a hajam jobban hullik az átlagosnál. - hátamon pattanásnak tűnő akármik vannak hónapok óta, nem lehet "őket" kinyomni, tehát nem igazán pattik... -idén februárban egy érzékenyebb nyaki nyirokcsomó (jobb oldal) miatt a gégész szerológiai vizsgálatot kért, kiderült, hogy átestem egy Epstein-Barr és egy Cytomegalo vírus fertőzésen is, mostanában fogjuk ismételni a vérvizsgálatot. (Gyógyszert nem kaptam.) A csomó hol fáj, hol nem, de egy másik csomó jött közvetlenül a fülem mögé, a koponyacsontra, szintén jobb oldalon. Ez a csomó hol eltűnik, hol kijön, néha fáj, néha nem. Az általános vérvizsgálat is elgondolkodtató. Tíz évre visszamenőleg átnéztem minden laborleletemet, és a legfeltűnőbb, hogy igencsak lecsökkent a vas, hemoglobin, hematokrit, feritin mértéke. Magas a koleszterin, a hydroxivajsav szint, picit a glukóz is, és igen aktívan tevékenykednek a limfociták, monociták, eosinofilek, basofilek, bár még a ref.tartományon belül vannak. Pajzsmirigy hormonok, vizelet rendben, utóbbiban "nyomokban keton". A transzferrin átlépte a felső ref.határt. 2005-ben: "vörösvértestekben hypochromasia", aztán meg "mikrocystosis", azóta ilyen utalások nincsenek a laborleletekben. Pár nap múlva megyek allergiaszűrésre (glutén, candida, és több, egyéb allergén anyag) . Anyai nagynéném gluténallergiás, állítólag öröklődik a hajlam családon belül. Hát, ennyi lenne. Kérem, adjanak tanácsot, merre nyomozzak tovább? Előre is köszönöm! Viki, 38 éves

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza hasmenés témában

Elsőként a szerológiai értékek: az EBV és CMV-fertőzésen a populáció nagyrésze átesik, általában a fertőzés különösebb tünetekkel nem jár, specifikus terápia nincs, átvészelt fertőzés esetén pedig már nincs mit kezelni. A vas, a ferritin csökkenése és a következményes vérkép eltérések a menstruációs vér- és következményes vasvesztés eredményei lehetnek, vaspótlással érdemes megpróbálkozni. A referencia-tartományon belüli értékek normálisnak számítanak, még akkor is ha felső határ közelében vannak. A hasi panaszok emésztési zavarra illetve irritabilis bél szindrómára utalnak (emiatt érdemes pre- és probiotikumot használni, pl. Progastro825) . A migrén okozhat émelygést, hányingert, hányást (tehát nem a hasi panasz okozná a fejfájást, hanem fordítva) . A lisztérzékenység vizsgálata mindenképp jó ötlet. Emellett segíthet a panaszokon méregtelenítő kúra (böjt, néhány napos hashajtás) valamint rendszeres testmozgás is.

Kérdés: 2011. szeptember 30., 16:04; Megválaszolva: 2011. október 03., 13:15
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyulladásos bélbetegség
Hasi fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! A problémám a következő: Több mint 2 hete tartó hasmenésem van. A székletem nyálkás és sárga színű, az utóbbi időben...
Mi okozhatja a hasmenést?
Tisztelt Doktor Úr! 22 éves fiú vagyok, 4 éve refluxos. 1 hónapja urológiai problémám (feltehetőleg gyulladás) jött elő, mire elkezdtem...
Hasmenés és véres nyák
Mi baj lehet
Tisztelt Doktor úr A kérdésem a következő, még áprilisban kaptam a fogorvosomtól antibiotikumot 2 fajtát egymás után , hasmenésem lett és ez tart...