• Idült hasnyálmirigy gyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Dorktor Űr! Glükóz és keményítő terhelésem diagnózisa szerint idült hasnyálmirgy gyulladásom van. Kérdésem az lenne, hogy normál határértékek mellett ez hogy lehetséges, illetve, hogy mi még az elfogadható érték, és mi az én értékem a terhelés kiszámolása alapján? Sajnos elég sokára kaptam időpontot az endokrinológushoz, viszont a diagnózist már készhez kaptam, és nem értem a választ. Glükóz terhelés: 0': 5,1 (3,8-6,0) 30': 6,9 (-II-) 60': 4,5 (-II-) 90': 3,8 (-II-) 120': 4,9 (3,8-7,1) Keményítő terhelés: 0': 4,9 (3,8-6,0) 30': 4,9 (-II-) 60': 4,6 90': 4,7 120': 4,7 (3,8-7,1) Előre is nagyon köszönöm válaszát:

        Dr. Plósz János válasza a idült hasnyálmirigy gyulladás témában

        A keményítő terhelés nem alkalmas hasnyálmirigy-elégtelenség vagy krónikus hasnyálmirigy gyulladás diagnosztizálására (erre jelenleg a képalkotó módszerek-hasi ultrahang, CT- a leginkább elfogadottak), így véleményem szerint tekintsen el ettől a diagnózistól nyugodtan. Maga a teszt azért számít pozitívnak, mert nem emelkedett a vércukor-érték a keményítő bevitelét követően (ennek elmaradása inkább felszívódási zavart, bakteriális túlnövekedést jelezhet, mert a keményítőt már a nyálmirigyek termelte amiláz is bontja, nem csak a hasnyálmirigy).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. szeptember 30., 11:52; Megválaszolva: 2011. október 05., 12:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés