• Máj steatózis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.No/Ur! Edesapam 51 eves.Ezelott 2 evvel gyomor problemak miatt, savasodas, puffadas miatt jart gasztroenterologusnal.A gyomraval minden rendben talaltak, H.P fertozese volt.A hasi ultrahangon viszont majmegnagyobbodas volt lathato.Az orvos 2es fokozatu steatozist allapitott meg, es ha jol tudom a 3as mar cirrozis?Jobb lebeny 17 cm, bal 7.8 cm, homogen .Ezutan veranaliziseket kert, ahol egesz jo eredmenyek jottek ki: teljes kol. 161mg/dl, triglicerid 130 mg/dl, alt-tgp 68 UI/l, ast-tgo 65 UI/l, HDL kol.46,4 mg/dl, LDL kol.98.2, ggt 33 U/l.A verkep jo, egyetlen elteres a PCT viszont 0.14%.Ezutan kovetkezett volna hogy biopsziat vegyenek, de edesapam mar nem ment vissza.Fontos hozzatennem hogy nem iszik, csak alkalmakkor, nem dohanyzik, nem tulsulyos.A csaladban nem tudunk semmilyen elozo majbetegsegrol.1 honapja viszont gyomorrontas miatt surgossegin kotott ki, ahol ismet csinaltak hasi uh, mondtak hogy zsiros a maja, mint egy libanak.Es a bilirubin is meg volt emellkedve, sajnos az ereteket pontosan nem tudjuk.Azota nem ismetelte meg az analiziseket.Kerdesem az lenne hogy On szerint van-e okunk aggodni, mire gyanakoodhatott az orvos hogy biopsziat akart kesziteni?Lehet ez autoimmun betegseg?Mitol lehet egy normalis eletmodot folytato embernek 2ik csoportu steatozisa?Vagy csak elnezte az orvos az uh-on? Valaszat elore is koszonom, Udv.Renata

        Dr. Plósz János válasza a steatosis hepatis témában

        A máj elzsírosodása civilizációs ártalom, mint ilyen, igen gyakran látott kép. Oka a túlzott energia (kalória) és zsírbevitel lehet, illetve szerepet játszanak benne veleszületett zsíranyagcsere-eltérések ki. Önmagában a steatosis hepatis még nem ad okot aggodalomra, azonban az esetek néhány százalékában nem alkoholos steato-hepatitis (májgyulladás) alakulhat ki, mely hosszú idő alatt májcirrhosishoz vezethet. A biopszia akkor indokolt, ha körülírt képletet látnak a májban, vagy ha májsejtpusztulásra utaló enzimemelkedések vannak (ALT, AST).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 26., 11:54; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 13:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés