• Gyakori szelesedés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! kb. 2 éve kezdődtek a gyomrommal a problémáim. Először csak a gépi kávé fogyasztásától kaptam hasmenést. Ezt elhagyva, megszűntek gondjaim. De az utóbbi 1 évben újra előjött minden azzal a különbséggel, hogy most már folyamatosan szelesedem. Javarészt napközben nincs semmi gondom, de estére előjönnek a problémák. Ehhez párosult az erős hasmenésszerű, sürgető tünetek, híg széklettel, has zuborgással. Majd nagyon erős, büdös, folyamatos szelesedés. 2 hónapja voltam Gasztroenterológusnál. Ő gyomortükrözést végzett, ahol megállapította, hogy a nyelőcsövemen enyhe felmaródás látszik. A vékonybélből mintát vett a lisztérzékenység megállapításához, ami negatív lett. Felírta a Rabyprex 20 tablettát. Azóta székletem nagyjából rendeződött. Most már csak ritkán van híg székletem. Heti 1-2 alkalommal. De a bűzös szelesedés megmaradt. Édességet, cukrot, szénsavas italokat, alkoholt nem fogyasztok. Kávét is csak napi fél adagot. (Abból is csak a főzöttet. Az instanttól azonnal futnom kell. )Lassan, (3-szor egy nap) eszem. Rendszeresen mozgok is, sétálok, túrázom a hegyekben. Tejet, nyers gyümölcsöket, lekvárokat sem tolerálja a gyomrom. Fehér kenyérből kb. ¼ kg-ot fogyasztok napjában. Ön szerint mi lehet a problémám? Merre próbáljak elindulni? Szelesedésem nagyon megkeseríti az életem. A fórumot olvasgatva kezdtem el naplózni az étkezéseimet, és Salvus kúrát is megpróbálom. Várom megtisztelő válaszát!

        Dr. Plósz János válasza a szelesedés témában

        panaszai utalhatnak emésztési zavarra, a bélflóra nem megfelelő voltára, illetve irritábilis bél szindrómára. Javaslom, egyen gyakran, egyszerre keveset, nyugodtan. Főétkezésekhez próblája meg a Mezym Forte használatát. A bélflóra helyreállítására pre- és probiotikumok fogyasztása javasolt (pl. Progastro825 v. Protexin). Emelett fontos a rendszeres intenzív testmozgás, mely biztosítja a megfelelő bélmotilitást.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 14., 22:27; Megválaszolva: 2011. április 19., 12:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés