Emésztőrendszeri probléma

Kedves Doktornő/Doktor Úr, 18-21 éves korom között rendszertelenül étkeztem és nem is érdekelt mit, mikor eszek. Ma már lassan 1 éve egészségesen és rendszeresen étkezem. Nem sportolok semmit. Nem volt eddig semmilyen emésztőrendszeri problémám, a családban a nagypapám nyombélfekélyes volt, édesanyám állandó székrekedésben és savtúltengésben szenved már évek óta (50 éves) . A tüneteim: oktalanul jelentkező erős hasmenés, gyomorégés, gyomorfájdalom. Ezek édesapám infarktusakor kezdődtek (2010.11.04.) , amikor túl sok volt a stressz, vagyis a háziorvos ezt mondta. Azóta valóban folyamatosan stresszelek, de a tüneteim egyszer megjelennek, egyszer eltűnnek. Ennek függvényében gyomornedv ellenálló tablettát szedek és diétázok. Pár napja reggel szúró fájdalomra ébredtem közvetlenül a köldököm alatt, 2-3 órára elmúlt. Ma újra hasmenésre és gyomorfájdalomra ébredtem, jelenleg is ég a gyomrom, pedig ettem. Nem tudom mi lehet a háttérben, de már nagyon fárasztó ezzel együtt élni. Háziorvosom többnyire gyorsan lerendez, ezért Önt kérdezem: milyen változtatásokat tegyek a tünetek megszüntetése érdekében? Mire kéne jobban odafigyelnem? Állhat e mögött komolyabb betegség? Valamint milyen vizsgálatokat ajánlana? (gyomortükrözést hagyjuk!:)) Remélem tud tanácsot adni és válaszát előre is nagyon szépen KÖSZÖNÖM! Üdvözlettel: RYT

Dr. Szigeti Nóra válasza hasi fájdalom témában

Kedves Kérdező!

Ún. protonpumpagátló gyógyszer szedését javasolom. Ha ez nem szűnteti meg a panaszait, akkor szükséges a gyomortükrözés. Ha a hasmenés továbbra is fennáll, akkor a krónikus hasmenés miatt is részletes vizsgálatok szükségesek: részletes laborvizsgálat (pajzsmirigy funkciós vizsgálatok is) , hasi UH, lisztérzékenység, laktóz intolerancia, ún. dysbacteriosis (a normál és kóros baktérium flóra egynesúlyának felbomlása) , a hasnyálmirigy külső elválasztású részének alulműködését vizsgáló tesztek, egyéb ételallegiát kizárása, de ha ezek nem vezetnek eredményre, vagy a laborleletek kórosak, szükség lehet béltükrözésre is a gyulladásos bélbetegség kizárására.

Kérdés: 2011. április 09., 12:54 ;Megválaszolva: 2011. április 11., 08:18
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emésztési panaszok
Tisztelt Dr. Plósz János. Segítségét szeretném kérni az alábbi panaszaimmal kapcsolatban. Étkezések után rendszerint tapasztalható puffadás...
Hasi panaszok
Tisztelt Doktor Úr! Bal oldali alhasi fájdalmammal kapcsolatban kérem a véleményét,segítségét. Kétszer volt már hasonló panaszom az elmúlt 12...
Kreatin-Kináz
27 éves vagyok. Alapbetegségeim: Asztma, allergia (pollen) , Hyperprolactinameia. Szedett gyógyszerek: Lendin 20 mg, Bromocriptin 2.5 mg és...
Köldöktől jobbra fájdalom
Emésztési probléma, reflux