Nem emésztek, milyen vizsgálatot végeztessek?

Kedves Doktornő/Doktor úr! Már két hete, hogy az emésztőrendszerem nem működik megfelelően. Nem puffadok, nincs hasmenésen, sem hasi fájdalmam (sem övszerű, sem jobb bordaív alatti, sem szúró, vagy görcsös) . Egyszerűen 4-6 óra alatt átmegy rajtam minden és szinte tisztán viszontlátom, amit megettem. Székletem laza, de nem híg és 2 hete napi 3-4-szer járok WC-re egy nap. Nem fogytam, jó a közérzetem, de lelkileg elég rosszul viselem. 1, 5 éve vashiányos vagyok, de ezt még senki nem kezdte el rendezni, mivel mindig gyakorlatok keretében csináltattam vérképet - holnap iratok fel vas tablettát is. Legutóbb 5 hónapja volt vérképem, akkor a húgysavam is magasabb (395) volt, de sok húst eszem és akkoriban minden nap megerőltető sporttevékenységet végeztem. A többi laborparaméterem normális volt. Észrevettem, hogy 3-4 dl tej/tejeskávé megivása után puffadok, flatulentia kíséretében. A tejes dolgok mindig megviselték az emésztőrendszeremet, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. (családunkban viszonylag gyakori a laktózérzékenység) Kb. 2 hete, hogy, az ebédet követően, 5 dl tej megivása után erős puffadás és hasi görcsök jelentkeztek és ezen panaszaim is az óta vannak. Nem tudom, vajon laktóz intoleranciából fakadóan lassan "lekoptattam" a vékonybél bolyhaimat, vagy esetleg acut pancreas insufficientiám van (tumor, stb.)? Egész életemben aktívan sportoltam, de nem étkeztem a legegészségesebben. Mint orvostanhallgató, a legrosszabbtól tartok, de remélem a legjobbakat! Előre is köszönöm a válaszát!

Dr. Plósz János válasza Laktóz intolerancia témában

Laktóz-intoleranciája minden bizonnyal van, illetve leírása alapján vagy emésztési vagy felszívódási zavara is. Férfi létére a vashiány már érdekesebb dolog, felmerül bennem a lisztérzékenység lehetősége, ennek mindenképp utána kellene járni (sokkal valószínűbb, mint a pancreastumor) . Ilyen fiatal korban ritkán látunk exocrin pancreas-insuff.-ot, bár ez sem kizárható. Javaslom, diétázzok (ehet mindent, de mindenből lényegesen kevesebbett) , használjon pre- és probiotikumokat (pl. Progastro825) , kerülje a laktóztartalmú ételeket.

Kérdés: 2011. március 31., 18:34; Megválaszolva: 2011. április 02., 09:05
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Laboratóriumi értékelésben...
Laktóz intolerancia esetén igazolás
Tisztelt Doktor Úr! 2021. novemberben elmentem egy H2 kilégzéses laktóz illetve laktulóz intolerancia vizsgálatra, melynek során primer laktóz...
Folyamatos székelési inger
Tisztelt Dr. Plósz János! Lassan fél, háromnegyed éve kezdődött az emésztőrendszeri problémám amit akkor úgyan itt feltettem kérdésként:...
Laktózintolerancia vizsgálat...
Laktóz érzékenység, igazolás
Tisztelt Doktor Úr, Abban kérném segítségét, hogy genetikai vizsgálattal, laktóz érzékenységet állapítottak meg nálam. (C/C lett az...